Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Ma hajnalban, életének nyolcvanadik évében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, érdemes művész.

Magyar Nemzet
2022. 10. 02. 13:10
null
Szakcsi Lakatos Béla Zongoraművész és Zeneszrző 20220908 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakcsi Lakatos Béla kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban, de figyelme a jazz felé fordult. 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében, érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a jazz ötvözésére is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott,

Élete fő művét alkotta meg az elmúlt esztendőkben; így nyilatkozott a zeneszerző A tudás fája címmel, a múlt héten megjelent, nagyszabású zeneművéről. Tizenöt évvel ezelőtt jutott eszébe az alapkoncepció, ami azóta formálódott benne. Maga a darab ötéves munka eredménye.

Borítókép: Szakcsi Lakatos Béla (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.