Horvátország kiütötte Kanadát és a nagyszájú szövetségi kapitányt

A házigazda után Kanada esett ki másodikként a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután második mérkőzését is elveszítette a tornán. A juharlevelesek 4-1-re kaptak ki Horvátországtól az F csoport vasárnapi mérkőzésén.

Magyar Nemzet
2022. 11. 27. 19:10
KRAMARIC, Andrej
ar-Rajján, 2022. november 27. A horvát Andrej Kramaric ünnepel, miután gólt szerzett a katari labdarúgó-világbajnokság F csoport második fordulójában játszott Horvátország-Kanada mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 27-én. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai válogatott tagjai az első, Belgium elleni mérkőzésükön mindent bevetettek, hogy megszerezzék országuk első gólját a labdarúgó-világbajnokságok történetében, de igyekezetük gyümölcse egy 1-0-s vereség lett. A sors fintora, hogy a második fellépésük alkalmával még szinte „be sem melegedtek”, máris betaláltak! Tajon Buchanan beadta középre a labdát, Alphonso Davies pedig 66 másodperc elteltével, öt méterről a horvát kapuba bólintott.

Délkeleti szomszédaink sem ülhettek a babérjaikon, mivel az első találkozójukon 0-0-t játszottak Marokkó csapatával. Az első húsz percben mégsem vezettek említésre méltó támadást, a félidő második felére viszont belendültek. A 27. percben Andrej Kramaric gólját még les miatt nem adták meg, de a 36. percben már semmi és senki sem állíthatta meg a Hoffenheim támadóját az ünneplésben. Ivan Perisic találta meg remek ütempasszal Kramaricet, aki nagyjából öt méterről a bal alsó sarokba passzolt.

Ha ez nem lett volna elég, az öltözőbe még boldogabban mehettek a horvátok, Josip Juranovic és Marko Livaja összjátéka után utóbbi tizenhét méterről bevette Milan Borjan kapuját.

A fordulás után Kanada közel járt az egyenlítéshez, a félidőben becserélt Jonathan Osorio távoli lövése a jobb felső sarok mellett zúgott el. A meccs utolsó harmada a horvát próbálkozásokról szólt. A harmadik gólt ismét a Perisic, Kramaric duó hozta össze. A szerepek nem változtak, a különbség annyi volt, hogy Kramaric a bal helyett ezúttal a jobb alsóba lőtt. A szöget Lovro Majer verte bele a kanadai koporsóba, aki egy kontratámadás végén, Mislav Orsic önzetlen passza után mondhatni az üres kapuba talált be.

A vb-ezüstérmes Horvátország így 4-1-re legyőzte Kanadát, ezzel visszavágott a nagyszájú John Herdmannek, a juharlevelesek szövetségi kapitánya ugyanis nem éppen úriemberhez méltó módon harangozta be a mérkőzést. Szó szerint inkább nem idéznénk fel az elmondottakat, de ide kattintva elolvashatják

Horvátország átvette a vezetést a csoportban, Kanada pedig Katar után a vb második kiesője lett.

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, F csoport:  
Horvátország–Kanada 4-1 (2-1)
Gólszerzők: Kramaric (36., 70.), Livaja (44.), Majer (90+4.), ill. Davies (2.)

Az állás: 1. Horvátország 4 pont (4-1), 2. Marokkó 4 (2-0), 3. Belgium 3, 4. Kanada 0

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022  

 

Borítókép: Andrej Kramaric két gólt is szerzett (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.