Szétszedték Brüsszelt a marokkói szurkolók a vb-n elért győzelem után + videó

A belga fővárosban jelentős marokkói közösség él.

Magyar Nemzet
2022. 11. 27. 18:05
BELGIUM-FBL-WC-2022-BEL-MAR-FANS Riot police are at work to clear the street during clashes with supporters on the sideline of the live broadcast of the Qatar 2022 World Cup Group F football match between Belgium and Morocco, in Brussels, on November 27, 2022. (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP) / Belgium OUT Fotó: Europress/AFP/Nicolas Maetterlinick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valósággal szétszedték Brüsszelt a marokkói származású szurkolók azt követően, hogy Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot a katari labdarúgó-világbajnokságon. A közösségi médiába feltöltött képek tanúsága szerint a megvadult drukkerek autókat borogattak, rollereket gyújtottak fel, tűzijátékkal lövöldöztek. A kiérkező rohamrendőrök vízágyúval próbálták megfékezni az utcákat ellepő tömeget. Azt nem lehet tudni, hogy az ünneplés vajon miért torkollott vandalizmusba.

 A körzeti rendőrkapitányság szóvivője a belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a rendzavarást több tucat olyan személy kezdte, „akik csak az alkalmat várták, hogy összeütközésbe kerüljenek a rendfenntartó erőkkel, és veszélyeztethessék a közbiztonságot.” Az MTI emlékeztetett rá, hogy 2017 novemberében legalább huszonkét rendőr megsebesült a marokkói futballválogatott győzelmét ünneplő szurkolók randalírozása miatt kialakult összecsapásokban Brüsszel központjában.

Belgium jelentős marokkói közösségnek ad otthont: már tíz évvel ezelőtti becslések szerint is több mint 430 ezren voltak olyanok, akiknek a szülei közül legalább az egyik marokkói. Arányuk azóta csak tovább nőtt. Közülük a legtöbben a belga fővárosban élnek.

Fotó: Belga via AFP / Europress/AFP/Nicolas Maetterlinick

Borítókép: Tűzrakás az utca közepén Brüsszelben (Fotó: Europress/AFP/Nicolas Maetterlinick)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.