Hatalmas szuperföldet találtak a csillagászok

A kolosszális méretű exobolygó új megvilágításba helyezheti a bolygótudomány egyik legfurcsább titkát – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Veol –Mediaworks2022. 11. 30. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csillagászati mércével tényleg „közelinek” számító, mindössze 200 fényévnyire lévő exobolygó, a TOI-1075 b az egyik legnagyobb tömegű, eddig felfedezett szuperföld.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Föld tömegének csaknem tízszeresét meghaladó bolygó egy kicsi, vörös-narancssárga csillag körül kering, körülbelül 200 fényévnyire tőlünk. A bolygó egy éve a csillag körül mindössze 14,5 órát vesz igénybe. Ez az „ultrarövid” pálya rendkívüli módon felforrósítja, becsült hőmérséklete 1050 Celsius-fok.

Miért izgalmas ez a felfedezés?

A szuperföld kategóriába tartozó bolygókat – amelyek akár kétszer akkorák, mint a Föld – rejtély övezi, mert a saját Naprendszerünkben nincs hozzájuk hasonló. Ennek ellenére a galaxisban a leggyakoribbak közé tartoznak. Sziklás bolygóknak tűnnek, és

némelyik a csillagjának a lakható zónájában található, olyan távolságban, amely lehetővé teszi folyékony víz kialakulását a felszínen.

Nem ez a helyzet a TOI-1075 b esetében: a felülete olvadt láva lehet. Mégis, ennek a hatalmas bolygónak a tanulmányozása betekintést nyújthat a miénkhez hasonló sziklás bolygók kialakulásába – írja a NASA. A felfedezést a Massachusetts Institute of Technology nemzetközi tudományos csoportja jelentette be.

A galaxisban eddig talált több ezer exobolygó – más csillagok körüli bolygók – mintázata alapján a tudósok számítógépes modelleket készítenek arról, hogyan alakulnak ki a különböző bolygótípusok, miből állnak és milyen légkörük lehet. A modellek szerint a TOI-1075 b méretű szuperföldeknek meglehetősen sűrű hidrogén- és héliumatmoszférájuk kellene legyen.

 

A csillagászok a bolygót a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) segítségével fedezték fel. 

 

Az, hogy a TOI-1075 b csaknem tízszer nagyobb tömegű, mint a Föld, igazi Hulkká teszi a bolygók sorában: ha ezen a bolygón élnénk, háromszor akkorák lennénk, mint a Földön.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) (Fotó: NASA)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.