„Most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között”

„Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik” – vélekedett Emmanuel Todd közismert francia történész, szociológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az antropológus, esszéista szerint Németország 2008-ban, a nagy gazdasági válság idején, tudtán kívül nagyon erőssé vált, új emberek kerültek erős pozíciókba, akik az oroszokkal üzleteltek, és ezt nem akarta Amerika.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2023. 01. 29. 17:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjú során Emmanuel Todd aról beszélt, hogy Európában az országok nagyon igazságtalanul bánnak Magyarországgal. Szerinte főleg azért, mert ez volt korábban az az ország, amely leginkább összetűzésbe került a Szovjetunióval.

Az író nemrégiben megjelent könyvének a címe: A III. világháború megkezdődött. Ennek kapcsán Todd elmagyarázta, mi volt a fő különbség az első és második világháború között.

 

Elsősorban az, hogy 1939 előtt a világban nagy demográfiai robbanás volt. Kivéve talán Franciaországot. Ilyen körülmények között nem volt nehéz milliókat lemészárolni. Most azonban Európa gyerekek nélkül van. Még Oroszországban is csökken a lakosság lélekszáma

 

– magyarázta.

Az Ukrajnában zajló háborúba való erős amerikai beavatkozás hátterében a történész meglátása szerint többek között az állhatott, hogy az Egyesült Államoknak szúrta a szemét, hogy a németek és az oroszok egyre intenzívebb gazdasági kapcsolatot építettek ki. A háború célja így részben Németország meggyengítése.

„Most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között. Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik” – vélekedett Emmanuel Todd.

A teljes interjú a Hírado.hu oldalán hallgatható meg és olvasható el.

Borítókép: Emmanuel Todd (Forrás: YouTube/etbadaboum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.