Rétvári Bence tisztázta a pedagógusbér-emelés részleteit

Valótlan a baloldal azon állítása, hogy a pedagógusok nem kaptak garanciát az EU-s forrásokból való 75 százalékos béremelésre – hangsúlyozta az államtitkár.

2023. 02. 02. 12:01
null
2022.07.27. Budapest Rétvári Bence Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–A háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére a kormány minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelési folyamatát indította el – hangsúlyozta a DK-s Vadai Ágnes „Itt az új kormányzati horror: a »Tudom mit tettél tavaly sztrájkkor«?” elnevezésű kérdésére Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában kiemelte:

 idén januártól már 10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek, de amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke. Ezt a jövő évben 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos emelés követheti. Ezzel összességében három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógusbérek, és egy magyar pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint lehet.

Rétvári Bence továbbá kiemelte azt is, hogy a béremelés számai 2022. július 29. óta fixek és nyilvánosak, hiszen akkor került nyilvánosságra hivatalos EU-s dokumentumként az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program plusz (EFOP plusz). 

Valótlan tehát a baloldal és a baloldalt visszhangzó szakszervezetek azon állítása, hogy nem kaptak garanciát az EU-s forrásokból való 75 százalékos béremelésre. 

A fenti dokumentum a szakszervezetekkel való egyeztetéseken is napirenden szerepelt és nyár óta nyilvános, tehát minden érdekelt számára megismerhető. Aki tehát az elmúlt hónapokban ezt kétségbe vonta, az tudatosan állított valótlant, tudatosan tévesztette meg a pedagógusokat, hogy utána a tovább gerjesztett elégedetlenséget politikai célokra próbálja felhasználni 

– hangsúlyozta az államtitkár, aki az említett dokumentumból a következő mondatra is felhívta a DK-s képviselő figyelmét: 

„Az éves emeléseket visszamenőlegesen az adott év január 1-jétől kell alkalmazni.” Mindez azt jelenti, hogy a pedagógusok a megemelt bérüket a teljes évre visszamenőlegesen meg fogják kapni a brüsszeli utalást követően. 

 

A partnerségi megállapodás decemberi elfogadása már biztossá tette, hogy előbb-utóbb a teljes összegnek meg kell érkeznie, tehát a pedagógusok a teljes béremelési összeghez hozzá fognak jutni. A magyar kormány az éves bérek 21 százalékos, 25 százalékos és 29 százalékos emelését vállalta, teljes évre, nem csak a brüsszeli utalást követő időszakra. Így tehát a pedagógusok már pénzt nem veszíthetnek, csak időt 

 

– magyarázta. 

Mint fogalmazott, amikor hosszú késlekedés után megérkeznek a Magyarországnak járó források, akkor a pedagógusok az idei 10 százalékos és 21 százalékos béremelés közötti különbözetet utólag 2023. január 1-ig visszamenőlegesen meg fogják kapni. És onnantól természetesen a 21 százalékkal megemelt bért kapják havonta. Így az Európai Bizottság mondvacsinált okokra hivatkozó késlekedése nem jelenti azt, hogy a magyar pedagógusok pénzt veszítenek, hanem csak azt, hogy a baloldal és az EB időhúzása miatt késleltetve jutnak hozzá.”

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.