Mínusz 19 fokban, félmeztelenül tisztul a világbajnok futballista

André Schürrle volt a német futballválogatott egyik nyerő cseréje a 2014-es világbajnokság döntőjében Argentína ellen, de 2020-ban nagy meglepetésre, mindössze 29 évesen visszavonult. Szalai Ádám korábbi mainzi jó barátja különös módját választotta a teste és a lelke edzésének: januárban mínusz 19 fokban, száz kilométeres szélben és félmeztelenül túrázott a csehországi hegyekben. Tisztulásra használta az extrém kalandot, amely során a megbocsátásra is képes lett.

2023. 02. 02. 17:08
André Schürrle
Forrás: André Schürrle / Instagram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidnadrágban és téli sapkában, a felsőtestén póló nélkül, mindössze egy hátizsákkal a hátán álldogál André Schürrle hóban, fagyban, képen is átütő mínuszokban az Instagramra feltöltött fotóin. Schürrle 32 évesen még simán futballozhatna a legmagasabb szinten, de inkább a Jégember néven ismert holland extrémsportoló, Wim Hof hatására úgy döntött, hogy félmeztelenül túrázik a hegyekben.

Schürrle és társai 16 kilométeres útvonalat jártak be erősen hiányos öltözékben a csehországi, 1603 méter magas Sniezka csúcsáig. A Wim Hof-módszer leegyszerűsítve egy speciális légzőgyakorlat, aminek hatására adrenalin szabadul fel a testben, a szervezetben hő termelődik, így a test képes megbirkózni a fagyos hideggel. A módszer holland atyja többek közt azzal is bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe, hogy 2000-ben 57,5 métert úszott jég alatt.

„Ez a harmadik nap, és a csapatommal végre felértünk a csúcsra” – mesélte Schürrle a félmeztelen túrázás élményeit. – Mentálisan és fizikailag is ez volt a legkeményebb erőpróba, amit végigcsináltam. Az utolsó percekben már nem éreztem semmit, és erős belső motivációra volt szükségem, hogy folytassam. Sohasem felejtem el ezt az élményt. Mínusz tizenkilenc fokban száz kilométeres szél fújt az arcomba, eközben keményen esett és havazott. Ez a tapasztalat megtanított arra, hogy a testem erősebb, mint gondoltam. Ha az elmémet és a lelkemet is beleadom, bármire képes lehetek.”

Schürrle korábbi Chelsea-s csapattársa, Didier Drogba is hozzászólt a poszthoz, megjegyezve, hogy ő ezt biztos nem bírta volna ki. 

„Hihetetlenek voltak az érzések, amelyek feltörtek bennem – tette hozzá Schürrle egy másik bejegyzésben. – Sírtam, nevettem és kisimultam. Megbocsátottam embereknek, és elképesztő hálát éreztem az életemért és az univerzumért.”

Schürrle 2020 nyarán, mindössze 29 évesen fejezte be a profi labdarúgó-pályafutását, nem sokkal azután, hogy a Dortmund felbontotta a szerződését. Utolsó szezonját az orosz Szpartak Moszkva színeiben töltötte kölcsönben, aztán 2020 tavaszán beütött a koronavírus-járvány, és a karanténszünet vége után saját kérésére távol maradt, majd jött a váratlan visszavonulás az új élet reményével. Schürrle sokat köszönhetett Moszkvának, például a feleségét, a kazah származású fotómodell-építészmérnököt, Anna Saripovát, akit feleségül vett, s azóta gyermekük is született.

és a „rockzenekar”

A mainzi „rockzenekarra” még biztosan sokan emlékeznek. A német csapat 2011-es nagy támadótriójára, a Schürrle, Lewis Holtby, Szalai Ádám felállású bandára, amely léggitározva, légdobolva és éneklést imitálva ünnepelte góljait. Ők hárman nemcsak a pályán, hanem azon kívül is jól kijöttek egymással, szoros barátságot kötöttek. Schürrle azután is többször megemlítette nyilatkozataiban társait, hogy már nem ugyanazokért a színekért harcoltak.

Miután Holtby a Tottenhambe szerződött, és Schürrle 2013-ban Chelsea-szerelést öltött, az egyik első interjújában mondta, hogy már csak Szalai Ádámnak kellene Londonban kikötnie, hogy újra hármasban bandázzanak: „Van egy szűk kör, akikkel minden gondomat-bajomat meg tudom osztani. Egy részük labdarúgó, Mario Götze, Marco Reus, Lewis Holtby és Szalai Ádám. Ők mindig őszinték voltak velem, és ez a legfontosabb.”

Mario Götze és a vb-döntő

André Schürrle pályafutásának a legemlékezetesebb momentuma ugyanaz, mint Mario Götzének: a 2014-es világbajnokság döntőjében előbbi adta a mindent eldöntő találat előtt a gólpasszt az utóbbinak. Németország a két cserejátékos összjátékának köszönhetően győzte le hosszabbításban Argentínát 1-0-ra.

Érdekesség, hogy a vb-aranyat érő gólon kívül az is összeköti őket, hogy 2010 novemberében együtt debütáltak a válogatottban, így ők lettek az elsők, akik már az újjáegyesült Németország szülötteiként játszottak címeres mezben.

Borítókép: André Schürrle extrém sportot űz a visszavonulása után (Fotó: André Schürrle/ Instagram) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.