Nemzeti emlékhely létesül a székesfehérvári koronázó bazilika helyén?

A Koronázó Bazilika Baráti Társaság tavaly ősszel tartotta alakuló ülését Székesfehérvárott. Idén, február 3-án, egy fehérvári étteremben kerül sor a társaság alapító okiratának aláírására. Az alapító tagok azt a merész célt tűzték maguk elé, hogy az egykori Szűz Mária-bazilika eredeti helyén, a székesfehérvári Romkertben egy nemzeti emlékhely létesítését kezdeményezik. A gondolat nem új keletű − a rendszerváltást követően már voltak ezzel kapcsolatos tervek és próbálkozások.

Bánó Attila
2023. 02. 02. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elképzelés megvalósítása mellett szól, hogy 1000 és 1526 között az itt álló, tekintélyes méretű bazilikában koronázták valamennyi királyunkat. „A magyar nemzet álladalmi temploma” – a város 1543-as török megszállásáig − királyok, királynék, hercegek, egyházi és világi főméltóságok végső nyughelyének is helyet adott. A bazilika egykor nemcsak a Magyar Királyság, hanem Európa egyik kiemelkedő székesegyháza is volt. Többször átépítették, bővítették, hol román, hol gótikus stílusban, de a XVIII. századra elpusztult. A székesfehérvári Romkertben ma már csak alapjainak romjai láthatók.

A Koronázó Bazilika Baráti Társaság (KBBT) sajtóközleményében szerepel, hogy célul tűzték ki a Szűz Mária-bazilika történelmi szerepéhez méltó közösségi tér megépítését. Ebben komoly szerepet kapna Szabó Zoltán műemlékes építész-történész, aki e tárgyban már korábban is készített terveket. Az egykori épület eredeti helyén olyan emlékhely létesítését szorgalmazzák, amely a Kárpát-medence szakrális-történelmi központjaként is szolgálhat.

A társaság tagjai szeretnék, ha az új nemzeti emlékhely az interdiszciplináris vizsgálatok során beazonosított magyar királyok, hercegek méltó kegyeleti helyévé válna, és alkalmas lenne a magyar történelmi államiság jelképeinek, a koronázási ékszerek ideiglenes-állandó kiállítására, különböző kulturális rendezvények megtartására. 

Vállalják a bazilika történelmi jelentőségét bemutató ismeretterjesztő filmeket készítését is. A társaság tavaly már felvette a kapcsolatot Eperjes Károly színész-rendezővel is, aki a helyszínen tájékozódott a KBBT elképzeléseiről. 

A tervek megvalósulása nagyban növelné Székesfehérvár mint „Ófőváros” turisztikai és gazdaságélénkítő jelentőségét.

A KBBT elnökségének tagjai: Wittmann István egyetemi tanár, klinikaigazgató, Nagy Péter egyetemi tanár, az Európai Onkológiai Akadémia tagja, Cser-Palkovics Tamás ügyvéd, Szabados György történész és Kiss Zoltán orvos.

Borítókép: A koronázó bazilika látképe a XIII. század elején (Fotó: KBBT)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.