A Vinícius-ügy beárnyékolja a Real Madrid klub-vb-szereplését is

Bemutatkozik a Marokkóban zajló klubvilágbajnokságon Európa képviselője, a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid, amely szerdán (20.00) az egyiptomi al-Ahli ellen küzd a fináléba jutásért. Alapemberek sérülése is nehezíti a királyi gárda dolgát, de leginkább a Vinícius Júnior körül kialakult negatív hangulat mérgezi meg a levegőt a csapat háza táján.

2023. 02. 08. 6:12
null
FBL-ESP-LIGA-REAL MADRID-VALENCIA Fotó: JAVIER SORIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha visszavonulsz, muszáj lesz munkát keresned, mert sosem fogsz annyit keresni, mint én – szakadt ki Vinícius Júniorból a Real Madrid Mallorca elleni idegenbeli spanyol bajnokiján vasárnap. Szavait Pablo Maffeónak címezte, aki egyike volt azon mallorcai játékosoknak, akik az egész meccsen faragták a brazil támadót.

A mérkőzésen a madridi Nacho öngóljával meglepetésre 1-0-ra győztes Mallorca vezetőedzője, Javier Aguirre elismerte, hogy Maffeo cserét kért a meccsen. No nem azért, mert megsérült vagy elfáradt, hanem azért, hogy megünnepeltesse magát a mallorcai közönséggel, amiért jól felrúgta Viníciust. Az edző nem cserélte le Maf­feót, de a profi futballban elképzelhetetlennek hitt történet jól szemlélteti, mennyire elszabadultak az indulatok a Real Madrid 22 éves játékosa körül.

A Vinícius-ügy tavaly ősszel harapódzott el, amikor jellegzetes tánccal ünnepelte a góljait, amire Pedro Bravo, a játékosügynökök spanyolországi szövetségének elnöke úgy reagált, hogy a brazil cselgépnek be kellene fejeznie a majomkodást. Vinícius azóta folyamatosan nemtelen, rasszista támadások áldozata. Csak egy példa a sok közül: decemberben a Valladolid egy tucat szurkolójának fejenként négyezer eurós bírságot kellett fizetnie, amiért Viníciust inzultálta.

A dühítő viselkedés nem egyedi jelenség, a rasszizmus időről időre felüti a fejét a futballban, az ugyanakkor szokatlan, hogy Viníciusra ezzel párhuzamosan az ellenfelek védői is vadásznak. A Real 120 millió eurót érő játékosa ellen eddig 79-szer szabálytalankodtak a La Liga jelenlegi idényében, vagyis átlagosan 22 percenként felrúgják. Ezzel Vinícius nemcsak a spanyol élvonal, hanem egész Európa legtöbbet faultolt labdarúgója, akit hússzor többször állítottak meg szabálytalanul, mint a listán második helyezett PSG-csillagot, Neymart.

Ancelotti: Nem Vinícius hibája

Egyértelműen ebben az idényben alakult ki ez a túlzó tendencia. A sokat cselező játékosok általában többször kerülnek a földre, így Vinícius korábban is sokat kapott, az előző teljes idényben 76-szor szabálytalankodtak ellene, most viszont mindössze húsz meccs után már hárommal többször. Hol van ennek a vége?

– Mindez nem Vinícius hibája – jelentette ki Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője. – Ő csak futballozni szeretne, de egyfolytában provokálják és szabálytalankodnak ellene. Elég csak megnézni, hogy mi történt vele a Mallorca ellen.

Mire utalt Ancelotti? Arra, hogy ezen az egy találkozón tízszer szabálytalankodtak Vinícius ellen, ami 2013 óta a legmagasabb szám a Real-játékosok között. Maffeo meg még büszke is volt erre.

Mindezek, a Mallorca elleni friss vereség és a La Ligában éllovas Barcelona mögött felhalmozott nyolcpontos hátrány fényében nem jó passzban utazott el a Real Madrid Marokkóba, ahol a klub-vb elődöntőjében az egyiptomi al-Ahli lesz az ellenfele, amely a tavaly szeptemberben kinevezett svájci edző, Marcel Koller vezetésével ez idáig 22 meccsen veretlen.

Benzema és Courtois otthon maradt

Ancelotti ráncai biztos nem simulnak ki attól, hogy a 22 fős keretének nem tagja többek közt a csapat tengelye sem: Thibaut Courtois kapus, a középhátvéd Éder Militao és az aranylabdás csatár, el sem repült Rabatba sérülés miatt.

Pedig a klub-vb felértékelődött az elmúlt hetekben a Santiago Bernabéuban, miután elúszott a Spanyol Szuperkupa, elúszni látszik a bajnokság, s a csapat jelenlegi formáját tekintve a Barcelona elleni spanyol kupaelődöntőben és a Liverpool elleni BL-nyolcaddöntőben sem magától értetődő a siker. Az idei trófeaszerzésre kétségkívül Marokkóban van a legjobb esélye a Realnak.

A klub-vb első elődöntőjében a brazil Flamengo meglepetésre 3-2-re kikapott az al-Hilal ellen kedden, így a szaúdi csapat lesz a döntőbeli ellenfele a Real Madridnak vagy az al-Ahlinak.

Borítókép: (Fotó: AFP/Javier Soriano)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.