Bekérette a Külügyminisztérium Szlovákia nagykövetét

A szlovák külügyminiszter azzal vádolta Magyarországot, hogy területi követelései vannak Szlovákiával szemben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 21:32
KÁCER, Rastislav; SZIJJÁRTÓ Péter
Pozsony, 2022. december 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én. MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak Fotó: Jaroslav Novak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekérette Szlovákia budapesti nagykövetét a magyar Külügyminisztérium, miután Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kedden a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában azt állította, „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. A Bumm.sk közlése szerint a politikustól azt kérdezték a műsorban, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben.

Sőt, a politikus úgy gondolja, szerinte ma már aktuális témáról van szó, ezért is fontos egész Szlovákia számára, hogy az orosz csapatok ne győzzenek Ukrajnában.

Kácer arról is beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljával is foglalkozni kell, mert a piramis csúcsát jelenti. Hozzátette, hogy a páncélszekrényében van erről egy hírszerzési aktája.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Facebook-posztjában reagált Rastislav Kácer kijelentésére.

Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen. Kácer alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak

– írta közösségi oldalára.

Menczer Tamás egyúttal közölte, „a mai napon a Külügyminisztériumba rendeltem Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondtam neki, hogy Rastislav Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”. Hozzátette: a magyar–szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer.

Reagált a szlovák külügyminiszter kijelentéseire Igor Matovic, az OĽANO elnöke is, aki szerint Rastislav Kácernek bocsánatot kell kérnie Magyarországtól. Hozzátette: ha létezne ilyen fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla. Rámutatott, szerinte Kácer előhúzta a magyarkártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy Rastislav Kácer hasonló kijelentéseket tett: októberben arról beszélt, a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk aggodalomra, amit a magyar miniszterelnök irodájával indokolt, ahol – állítása szerint – egy hatalmas térképen látható a történelmi Magyarország területe.

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter 2022. december 5-én Pozsonyban, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott (Fotó: MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.