Kiderült, ki lehet az embervadász antifák főkolomposa

Újabb szélsőbaloldali radikálist azonosított a német rendőrség: Johann Guntermann, a hírhedt Hammerbande szellemi atyja, az Antifa-csoport vezetője, a börtönben ülő Lina Engel vőlegénye három éve szökésben van. Guntermann a gyanú szerint a februári gazdagréti brutális támadás egyik elkövetője lehetett. A férfit egy rendőrségi specialistacsoport azonosította a budapesti garázdálkodásról készült térfigyelő kamerafelvétel kikockázása során.

2023. 03. 26. 15:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb német szélsőbaloldali verőlegényt azonosítottak a német hatóságok a februári budapesti embervadászatokról készült térfigyelő kamerafelvételek elemzése során. A gazdagréti brutális támadás elkövetőinek egyike, aki zöld sapkában, rollerrel érkezett a helyszínre, majd az áldozat fejét viperával kegyetlenül összeverte, Johann Guntermann lehetett. A Der Spiegel beszámolója szerint a férfit egy speciális IT-csoport azonosította.

A Der Spiegel hatósági körökből származó információk alapján a Soko „Linx” G. nevű specialistacsoportot nevezi meg, mint amely a támadásokról készült videókat elemezve és kikockázva – vélhetően a testalkat és a mozgás alapján – azonosította a legújabb gyanúsítottat. 

Johann Guntermannt három éve körözi az államügyész (Forrás: német rendőrség)

A szélsőbaloldali erőszakos antifákról író Dokumentation Linksextremismus nevű szakportál a Twitteren felteszi azt a kérdést is, miért nem keresik nyilvánosan az Antifa-pszichopatát, mint Magyarországon a többi azonosított támadót? Johann Guntermannt ugyanis 2020-tól nemzetközi körözéssel keresteti az államügyész a budapesti embervadászathoz kísértetiesen hasonló németországi kegyetlen támadások miatt.

A Der Spiegel szerint a szászországi Állami Bűnügyi Rendőrség (LKA) megállapította, hogy a Gucci becenéven ismert szélsőbaloldali figura az egyik legerőszakosabb antifaként ismert. Egyike annak a mintegy húsz főből álló csoportnak, akik állítólag jobboldali szélsőségesekre vadásztak februárban Budapesten. A találomra kiválasztott áldozatok (mind a nyolcan) megsérültek, néhányan súlyosan. A rendőrség a budapesti embervadászat után Berlinben, Szászországban és Türingiában házkutatásokat tartott a szélsőbaloldali csoportok ismert központjaiban, és egy sor iratot, elektronikus adathordozót foglalt le. Ezek elemzését közösen végzik a magyar rendőrökkel. 

Johann Guntermann egyedi tetoválása árulkodó akkor is, ha éppen álarcot visel (Forrás:  Johann Guntermann)

Johann Guntermannt a németországi erőszakos szélsőbaloldal kiemelkedő alakjának tartják a rendőrök és az elvtársai is a brutális tettei miatt. A hatóságok szerint az erőszakosság és a gátlástalanság mellett professzionalizmus is jellemzi. 

A Dokumentation Linksextremismus szerint a 29 éves „Gucci” a hírhedt szélsőbaloldali, rendkívül erőszakos Antifa-csoport, a Hammerbande (Kalapácsbanda) börtönben ülő főnöke,  Lina Engel vőlegénye. Guntermannt a legkeresettebb németországi baloldali szélsőségesnek tartják, aki egyébként 2019 óta menekül a rendőrség elől, s nemcsak a frankfurti államügyész körözteti, számos más elfogatóparancs is érvényben van ellene. Egyebek mellett azért, mert 2021-ben Eilengurgban, majd Erfurtban álarcos antifák rendőröknek adták ki magukat, és saját otthonukban kínozták meg áldozataikat, köztük egy terhes nőt. A hatóságok szerint az egyik támadó „Gucci” volt.

 

Őt tartják a 2023. januári erfurti támadás elkövetőjének is; akkor ugyancsak a nyílt utcán támadtak meg két jobboldali helyi politikust kalapáccsal és viperával, rendkívül súlyos sérüléseket okozva nekik. 

A budapesti embervadászat miatt egy sor házkutatást is tartottak Németországban az elsősorban a Hammerbandéhoz kapcsolódó lakásokban. A Dokumentation Linksextremismus szerint speciális ujj- és kézjegyekkel rendelkező szökevényt kerestek: Johann Guntermann „Hate Cops” feliratot tetovált az ujjaira gótikus írással. A lefoglalt adathordozókon talált fotókon a tetoválás alapján próbálják meg azonosítani a bűncselekményeit rendre álarcban elkövető „Guccit”.

A német szakportál szerint fennáll a veszélye annak, hogy az illegalitásba vonult Guntermann további súlyos bűncselekményeket is elkövet, ezért érthetetlen, hogy a rendőrség és a szövetségi ügyész eddig tartózkodott a nyilvános kutatásoktól. Guntermann körözését ugyanis sokáig nem hozták nyilvánosságra.

A német hatóságok szerint az embervadászatban legalább kilenc német állampolgár vett részt, ám a BRFK hivatalos nyomozásában eddig hét gyanúsított szerepel. Közülük egy-egy német, illetve olasz gyanúsított jelenleg is letartóztatásban van, egy német állampolgár bűnügyi felügyeletét rendelték el, egy magyar állampolgár pedig szabadlábon védekezik. A bűncselekmény-sorozattal összefüggésben a BRFK további három német állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

Borítókép: A zöld sapkás, bal kezével rollert tartó férfi jobb kezében viperával: ő lehet Johann Guntermann (Forrás: a gazdagréti embervadászatról készült kamerafelvétel egy kockája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.