idezojelek

Eurázsia évszázada következhet

Megbukott a liberális demokrácia globalista projektje és az egypólusú világrend.

Cikk kép: undefined
2023. 03. 27. 6:00
Fotó: Vlagyimir Asztapkovics

A régiek úgy tudták – s jól tudták –, hogy ex oriente lux. Keletről jön a fény. A mesés Kelet ragyogó gazdagsága (kevésbé a bölcsessége és kultúrája) évszázadokon át mágnesként vonzotta az európai felfedezőket, kereskedőket, majd gyarmatosítókat. Mígnem a XIX. század vége felé megjelent a „sárga veszedelem” baljós toposza. Például II. Vilmos német császár egy ilyen című festményt küldött unokatestvérének, II. Miklós orosz cárnak. A képen hét női alak látható harci díszben, amint egy hegytetőről aggódva figyelik a vihar közeledtét. A nők fölött hatalmas fehér kereszt függ az égbolton, egy szárnyas angyal gondterhelten mutat a viharfelhők irányába tüzes karddal a kezében. Egy távoli felhőben Buddha ül keresztbe tett lábbal. Egy villám már lecsapott a síkon elterülő városra, és a tűz pusztítva terjed tovább. A német uralkodó a festményhez ezt a magyarázatot fűzte: 

Az európai hatalmakat megjelenítő női alakokat egybehívja Mihály arkangyal – akit a mennyből küldtek –, hogy egyesüljenek a buddhizmus, a pogányság és a barbarizmus rohama ellen a kereszt védelmére…

Akkoriban Oroszország még nyugatinak számított a keleti Kínával, Indiával, Japánnal szemben. Napjainkban azonban az Amerikai Egyesült Államok – engedelmes vazallusával, Európával az oldalán – belehajszolja az oroszokat Kína karjaiba. 

Európa vak vezet világtalant vezetői láthatóan nem ismerik a történelmet, a földrajzot, ennélfogva a geopolitikát sem, és ha Washingtonból azt mondják nekik, ugorjanak a kútba – így az oroszok elleni háborúba is –, ők önként és dalolva beleugranak. Sőt másokat is, akit csak tudnak, belerántanak. (Akit mégsem tudnak, azt szidják, rágalmazzák, fenyegetik, megbüntetik, kirekesztik.)

Ma már minden közepesen tájékozott, a valóság iránt érzékeny, józanul gondolkodó politikusnak látnia kell(ene), hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi és gazdasági világválság, a 2015-től permanensen ránk zúduló migrációs cunami, majd a 2020-as koronavírus-világjárvány átrendezte világunkat.

 Míg a második világháború után majd fél évszázadig kétpólusú világrend létezett, a Szovjetunió felbomlását követő másfél-két évtizedben pedig egypólusú, amerikai hegemóniára épülő világrend, az utóbbi években egyre markánsabban több központúvá válik a világ, aminek fő oka, hogy a gazdasági, politikai hatalom súlypontja kelet felé tolódik. Egyre több gondolkodó véli úgy – a földrajzi hálózatok, a geopolitikai és geoökonómiai folyamatok és összefüggések alapján –, hogy a XXI. század Eurázsia évszázada lesz.

Az amerikai–szovjet hidegháborút az elmúlt évtizedben felváltotta az amerikai–kínai gazdasági háború. Az Egyesült Államok fő riválisa, gazdasági, politikai, kulturális kihívója már a kelet-ázsiai óriás, a Föld legnépesebb országa (bár már az idén megelőzheti India), egyben a világ második legnagyobb gazdasága, mely gyorsan közeledik az Egyesült Államok szintjéhez.

Ha az elbizakodott, korlátolt, vezetésre alkalmatlan nyugat-európai törpék óriások vállán állnának (mint a híres középkori aforizmában!), azaz birtokában volnának elődeik tudásának, kultúrájának, észjárásának – meg- és elvetett „józan paraszti eszének” –, látnák és felfognák, hogy glóbuszunk messze legnagyobb földrajzi egysége az eurázsiai kontinens, amelynek nagyobb része Ázsia, s kisebb, nyugati nyúlványa Európa. Például Oroszország területe négyszer akkora, mint az egész Euró­pai Unióé (bár népessége csak egyharmada), Kína populációja pedig több mint háromszorosa az EU27-ének. 

A világ öt legnagyobb gazdasága közül három ázsiai: Kína a második, Japán a harmadik, India az ötödik, s Dél-Korea is benne van már az első tízben. 

Eurá­zsiát összesen nyolc ország (négy-négy ázsiai és euró­pai) képviseli a globális gazdasági erősorrend élén, Amerikát csupán kettő.
Nem véletlenül mondta már a 2010-es kormányalakítása után – az uniós vezetők közül elsőként – Orbán Viktor: 

Nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban.

Amit azzal magyarázott, hogy a világban tartósan eltolódnak az erőviszonyok, Kína, India és más feltörekvő térségek visszaszerzik azokat a világkereskedelmi, -gazdasági pozícióikat, amelyeket a XIX. század előtt betöltöttek. Ebből következett a „keleti nyitás” innovatív és sikeres magyar politikája, ami a kölcsönös előnyökön és érdekeken nyugszik. (Keleti eredetünkön, valós vagy vélt rokonságainkon túlmenően.)

Hogy a magyar kormányfővel szemben mennyire nem látják/értik a nyugati vezetők a változó világot, az is mutatja, hogy a legnagyobb gazdasági hatalmak, a G7-ek éves csúcstalálkozóira nem szokták meghívni sem Kína, sem India vezetőjét, sőt a Krím 2014-es elcsatolása után „megbüntetett” Oroszországét sem, amely pedig 1998 óta nyolcadik partnerként rendszeresen részt vett a „nagyok” együttműködésében.

Az USA és az általa egy akolba terelt nyugati államok jelenlegi vezetői tán azt hiszik, három ekkora országot leradírozhatnak a térképről?

Ami amellett, hogy méltánytalan és ostobaság, roppant káros, sőt életveszélyes, mivel a három birodalom nemcsak gazdasági – és kettő közülük demográfiai – értelemben óriás, de katonai szempontból is a világ öt legerősebb állama, egyben atomhatalma közé tartozik. (Erről felvilágosíthatná valaki az oroszok ellen háborúzni vágyó európai vezetőket, köztük a zöldfülű-fafejű német külügyminisztert és szankció-világbajnok brüsszelita honfitársnőjét is.)

A liberális demokrácia globalista projektje mára megbukott, többek között azért, mert figyelmen kívül hagyta az élni és élni hagyni klasszikus elvét. De még inkább azért, mert az Amerikai Birodalommal szemben felemelkedőben van – főként Ázsiában – több nem liberális regionális hatalom: Kína mellett India, Irán, Szaúd-Arábia, Törökország, amelyek nem amerikai fennhatóság/gyámság alatt és nem liberális-woke módon kívánnak élni – ahogy egyébként több európai nemzet sem. John Mearshei­mer amerikai politológus – aki a századik évében járó Kissinger mellett a külpolitikai realizmus egyik fő képviselője – szerint az egypólusú világrend megszűnésével vissza kell térni a politikai realizmushoz: a szereplők érdekeinek elfogadásához és bekalkulásához. Ez jobb, mivel békésebb, mint az ideológiai és geopolitikai terjeszkedés. A realista politika okos lemondás a világuralom bármilyen változatáról, legyen az a Pax Americana (vagy mint korábban a Pax Sovietica, Pax Germanica volt).

A múlt héten Kína és Oroszország elnöke Moszkvából megüzente a nyugati világnak, hogy még szorosabbra fűzik energetikai, gazdasági és politikai kapcsolataikat. Hszi Csin-ping így búcsúzott kedves barátjától, Vlagyimir Putyintól: „Olyan változások jönnek, amelyekre száz éve nem volt példa, és mi ezt közösen valósítjuk meg.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban, ha a két birodalom szinergikusan egyesíti a nyersanyagokban, csúcstechnológiában, (hadi)ipari potenciálban, nem utolsósorban a humán tőkében külön-külön meglevő erőforrásait, az nagy fejtörést okozhat a globális szupremáciáját mindenáron megőrizni törekvő Amerikának.

Az általa marionettbábuként táncoltatott Európának pedig – amely néhány éve még „stratégiai autonómiáról” álmodozott – fel van adva a lecke. Hiszen, mint Horváth Levente, a Neumann János Egyetem Eurázsia-központjának igazgatója elmondta lapunknak: tetszik a Nyugatnak vagy sem, Peking és Moszkva egy új, többpólusú világrend létrehozásán dolgozik, s az atlanti korszakot eurázsiai korszak váltja fel. 

Ebben megnő a Kelet és a Nyugat közötti kaputérségek – köztük Kelet-Közép-Európa, ezen belül Magyarország – szerepe is.

Végül két költői kérdés. Vajon a kétszáz éve elhunyt angol romantikus költő, Shelley ma nem a nyugati, hanem a keleti szélhez írna ódát? S a keresztény hatalmakat ma nem a keleti, hanem a nyugati pogányság és barbarizmus rohama ellen hívná egybe Mihály arkangyal? A választ a jövő adja meg, de a múltban rejtőzik.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog az országaik közötti átfogó partnerség és stratégiai együttműködés továbbfejlesztéséről szóló dokumentumok aláírási ünnepségén (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Vlagyimir Asztapkovics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.