Erdogannal találkozik ma Orbán Viktor

Ankarába utazott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ma személyesen vegyen részt Recep Tayyip Erdogan, az újraválasztott török elnök beiktatási ünnepségén, amelyre a világ minden tájáról érkeznek elnökök, miniszterelnökök és miniszterek. A meghívottak listáján van Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Lapunknak Hóvári János, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője beszélt a magyar–török kapcsolatokról.

2023. 06. 03. 6:25
Turkish President Erdogan attends the 28th term deputies' oath-taking ceremony
Turkish President Erdogan attends the 28th term deputies' oath-t Fotó: EMIN SANSAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Recep Tayyip Erdogan hosszú ideje elkötelezett a magyar kapcsolatok fejlesztése mellett. A rendszerváltozás követően sajnos egyik fél sem tartotta a másikat stratégiai partnerének. Ez változott meg 2013-ban, s ennek lendülete azóta is tart – foglalta össze a Magyar Nemzet megkeresésére Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője a magyar–török kapcsolatok alakulását az elmúlt években. A diplomatát annak apropóján kérdeztük a két ország kapcsolatairól, hogy Erdogan, Törökország nemrégiben újraválasztott elnöke meghívta Ankarába Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy személyesen vegyen részt a beiktatási ünnepségen.

A kormányfő az elsők között gratulált Erdogan győzelméhez, amely szinte futótűzként terjedt a török sajtóban is. Orbán Viktor telefonon fejezte ki gratulációját, Twitter-oldalán pedig törökül üzente Erdogannak: „Gratulálok, Elnök úr!”.

A magyar miniszterelnök legutóbb márciusban járt Ankarában, akkor a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján vett részt. A beiktatásra számos más ország vezetőit és minisztereit várják, emellett a meghívottak listáján szerepel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

Hóvári János lapunknak felidézte, Erdogan 2013 februárjában – akkor még miniszterelnökként – látogatott Budapestre, majd decemberben Orbán Viktor viszonozta a hivatalos látogatást. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ekkor én lehettem a magyar nagykövet Ankarában” – tette hozzá a diplomata, aki 2012 és 2014 között képviselte hazánkat a török fővárosban.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédét hallgatják támogatói az ankarai elnöki palota előtt Fotó: MTI/EPA/Necati Savas

Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek keresztül a magyar–török kapcsolatok, Hóvári János a megerősödés jeleként ismertette, hogy például az áruforgalom jelentősen megemelkedett mindkét oldalon. „De a mai energiaválság idején talán ennél is fontosabb, hogy Törökország meghatározó lett a Magyarország felé irányuló földgázszállításban. Arról nem is beszélve, hogy a Budapesten tanuló török diákok száma mára több mint ezerre tehető. Ennek jövőt építő ereje van” – szögezte le.

Erdogan újraválasztása azonban nemcsak hazánk számára fontos, hanem a nemzetközi politikában is.

Újraválasztása stabilizációs erővel bír mind Törökországban, mind a nemzetközi kapcsolatokban

– fogalmazott Hóvári János.

Kiemelte, „az a realista érdekpolitika, amit Ankara követ, nyitottságot jelent minden irányba. Erre van most szükség, mert a háborút be kell fejezni. Ehhez azonban közvetítők kellenek” – foglalta össze a diplomata Törökország szerepét az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

Ankara számos esetben igyekezett már közvetíteni az oroszok és az ukránok között: török részvétellel születtek meg például a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodások, emellett a háború kirobbanása után több orosz–ukrán tárgyalásnak is otthont adtak a török városok.

„Hogy a török diplomaták mit tudnak még tenni, majd meglátjuk” – tette hozzá Hóvári János. A diplomata lapunknak leszögezte, Európa is jól járt Erdogan választási győzelmével, és minden bizonnyal Törökország a jövőben is be fogja tartani az Európai Uniónak tett vállalásait az illegális migráció ügyében.

Recep Tayyip Erdogant kétfordulós elnökválasztáson választották meg ismét Törökország államfőjének. A május 28-i második körben a hivatalos adatok szerint a voksok 52,18 százalékát sikerült megszereznie, míg az ellenzék által indított közös jelöltre, Kemal Kilicdaroglura a szavazók 47,82 százaléka voksolt.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (középen) május 14-i török parlamenti választások eredményeképpen létrejövő törvényhozás alakuló ülésén Ankarában 2023. június 2-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Emin Sansar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.