Az Egyesült Államok tudta, hogy az ukránok fel akarják robbantani az Északi Áramlatot

Kiszivárgott hírszerzési adatok szerint a CIA-t tavaly júniusban egy európai hírszerző ügynökség tájékoztatta az ukrán összeesküvésről, amelynek célja az Oroszország és Németország közötti, kulcsfontosságú Északi Áramlat földgázvezeték szabotálása volt. Az akkori terv és a szeptemberi robbantás részletei kísérteties hasonlóságot mutatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2023. 06. 07. 8:35
null
Bornholm sziget, 2022. szeptember 27. A dán fegyveres erõk által közreadott kép a tenger felszínére törõ buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérõjû körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk Fotó: Dán fegyveres erők
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy európai hírszerzési jelentés szerint a vezeték elleni titkos tenger alatti támadást az ukrán különleges erők egy hatfős csapata tervezte, amely közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felelt, írja a The Washington Post amerikai napilap a néhány héttel ezelőtt a Discord csevegőplatformon kiszivárgott adatok alapján. A jelentést, amely részletesen ismertette az európai energetikai infrastruktúra szabotálásának tervét, a meg nem nevezett európai partnerország hírszerzése megosztotta a CIA-val, Németországgal és más európai országokkal is.

A hírszerzési jelentés részletezte, hogy a műveletet Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztje felügyelte az ország elnökének, Volodimir Zelenszkijnek a tudta nélkül. Ez állítólag azért történt így, hogy Zelenszkij hitelesen tagadhassa az ukránok részvételét a robbantásban, ha a felháborodás azzal fenyegetne, hogy veszélybe kerül az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás.

A kiszivárgott információk szerint az ukránok eredetileg a 2022 júniusában tartott nagy balti-tengeri haditengerészeti gyakorlat idejére időzítették volna az akciót, de azt valamiért felfüggesztették, így erre végül csak szeptemberben került sor. Szintén kiderült, hogy az amerikaiak és a németek ekkor már tudtak a műveletről. Az amerikaiak eleinte nem vették komolyan az információt, mert nem tartották megbízhatónak az ukrán forrást, a meg nem nevezett európai partner azonban másképp vélekedett, és Németországgal is megosztotta a tervet még júniusban. A Washington Post forrásai lehetségesnek tartják, hogy az ukránok tudomást szereztek a terv kiszivárgásáról, és ezért változtattak néhány elemén.

A szeptemberi robbantás részletei azonban kísérteties hasonlóságot mutatnak a júniusi tervvel, beleértve a hamis személyazonosságok használatát egy hajó bérléséhez, valamint egy búvárjármű használatát a robbanószer elhelyezéséhez.

Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat egyes tisztviselői kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország felelős a gázvezeték felrobbantásáért, mára bizalmasan elismerték, hogy nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen Moszkva részvételére utalnának. 

Az viszont biztos, hogy a Biden-adminisztráció nem nagyon bánkódott a vezetékek felrobbanása miatt, hiszen az Északi Áramlat régóta szálka volt a szemükben.

Egyes európai tisztviselők ugyan többször utaltak arra, hogy Ukrajna felelős a támadásért, de tartózkodtak a nyilvános vádaskodástól, mert féltek az Oroszországgal szembeni szövetség megbomlásától. Az uniós és NATO-tanácskozásokon igyekeztek a témát inkább a szőnyeg alá söpörni, amint azt egy magas rangú diplomáciai forrás el is ismerte a Washington Postnak.

A német nyomozók most úgy vélik, hogy hat, hamis útlevelet használó személy szeptemberben egy bérelt vitorlás jachton indult el Németországból, és robbanóanyagot helyezett el a csővezetékeknél, amelynek felrobbanása vezetett a vezetékek sérüléséhez. Úgy vélik, hogy az elkövetők képzett búvárok voltak, mivel a robbanóanyagokat több mint hetvenméteres mélységben kellett elhelyezni, ahol a szakértők szerint hélium szükséges a szellemi koncentráció fenntartásához. A robbantás mindenesetre megtörtént, a vezetékek javítása pedig a szakértők szerint több száz millió dollárt emészthet fel.

Borítókép: A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó:MTI/AP/Dán fegyveres erők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.