Soros György szerint folytatni kell a háborút, a veszteségek nem számítanak

A világ jelenlegi helyzetét taglaló véleménycikket jelentetett meg a Project Syndicate nevű véleményportálon Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványok vezetője. A cikkben szót ejt arról, hogy ösztönösen ellenzi a mesterséges intelligencia térhódítását, de nem tudja, hogyan lehetne megállítani azt, illetve hosszan ír arról is, hogy a lehető leghamarabb teljes mértékben engedelmeskedni kell a klímatudósok előírásainak az éghajlatváltozás miatt. A harmadik válságként felsorolt, hatalmas emberáldozattal járó ukrajnai háború esetében pedig megírta, hogy összességében jó a végeredmény.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 14:26
null
US-IMF-WORLDBANK-ECONOMY-FINANCE Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György amerikai milliárdos egy véleménycikkben fejtette ki, hogy jelenleg egy több, párhuzamos helyzetből összeálló „polikrízis” zajlik a világban, melynek leglényegesebb részei – csökkenő fontossági sorrendben – a mesterséges intelligencia térhódítása, az éghajlatváltozás elleni harc, illetve az Ukrajnában zajló háború.

 

Hősies harc és áldozatok: jó végeredmény

A mesterséges intelligencia szabályozásáért folytatott, valamint az éghajlatváltozás elleni feltétel nélküli küzdelem mellett Ukrajna kapcsán is értékeli a helyzetet. 

Soros szerint a több mint egy éve tartó háborúban a végeredmény sokkal jobb, mint amire számítottak. 

Az ukrajnai harcok a Statista statisztikai portál szerint 2023. június 4-éig 8893 polgári áldozattal és 15 442 civil sérülttel, egyéb források szerint bőven egymillió feletti menekülttel és most már környezeti katasztrófával is jártak.

Soros ugyanakkor úgy véli, hogy az orosz hadsereg nem több egy papírtigrisnél, és kiemeli a Wagner zsoldoscsoport támogatását, azonban leszögezi: végül nekik sem sikerült legyőzniük Ukrajnát.

 

Így vedd vissza a félszigeted

A milliárdos szerint Ukrajna készen áll az ellentámadás megindítására, amint az ígért nyugati fegyverek – különösen a még Joe Biden amerikai elnök által is engedélyezett F–16-os vadászgépek – megérkeznek.

A cikk szerint az ellentámadás sikerrel jár majd, amelynek forgatókönyvét Soros ismerteti is.

Eszerint a célpont a Krím félsziget lesz, az orosz haditengerészet központi bázisa. A félszigetet Oroszországgal összekötő, korábban már megrongált híd elpusztításával a Krím félsziget csak Ukrajnától számíthat vízre, így a félsziget megtartása „stratégiai teherré” válik Moszkva számára.

Soros olyannyira hisz a nagy emberáldozattal fenyegető ellentámadásban, hogy úgy véli, az ukrán visszavágás hatására lehet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök álma, egy újjáépített Orosz Birodalom szétomolhat, és lehet, hogy többé már nem fog veszélyt jelenti Európára, illetve a világra.

 

A háború vége mindenre is gyógyír

Soros leírja, hogy az ukrajnai háború vége pozitív sokként fogja érni a világot, melynek köszönhetően akár olyan évek óta húzódó, a kelet-európai térséggel kapcsolatban nem álló politikai feszültségek is enyhíthetők, mint a Kína–Egyesült Államok-viszony. 

Biden nem akar rendszerváltást Kínában, csak a status quót akarja visszaállítani Tajvanon

– vélekedik Soros György.

Mindezeket követően a világ vezetői az éghajlatváltozásra fókuszálhatnak, mely a civilizációnk elpusztításával fenyeget. 

De csak egy szűk és kanyargós ösvény vezet el ehhez az eredményhez. Ezért jól tesszük, ha feltesszük a kérdést: túlélheti a demokrácia a polikrízist?

– zárja sorait talányosan.

 

Borítókép: Soros György hallgatja a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 2011. szeptember 24-i éves ülésén tartott, Az euróövezet új növekedési pályájának felvázolása című szemináriumot Washingtonban (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.