Macron ideges, van is miért aggódnia

Nem áll jól a francia elnök pártjának EP-választási kampánya. Macron tajtékzik, alaposan leteremtette pártja erős embereit, azonban a hibát részben a saját retorikájában is kereshetné.

Forrás: Politico2024. 03. 27. 9:31
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2024. március 18. Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) létrejöttének 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2024. március 18-án. Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezresre becsült - zsidó közösség. MTI/EPA pool/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss felmérés szerint a jobboldali Nemzeti Tömörülés csaknem megduplázta előnyét Emmanuel Macron francia elnök pártjával szemben néhány héttel a június eleji EP-választás előtt. Macron pártjának pár hónapja még ötszázalékos hátránya mostanra kilenc százalékra nőtt.

Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök helybeliekkel találkozik Marseille La Castellane kerületében 2024. március 19-én. Fotó: MTI/EPA/AP/Christophe Ena

Az államfőnek nem tetszik a kialakult helyzet, a hírek szerint a múlt hét folyamán válságmegbeszélést hívott össze pártja erős emberei részvételével, és alaposan leteremtette őket. Holott akár a saját portáján is sepregethetne: 

eddigi retorikájában főleg a Nemzeti Tömörülés befeketítésére és az „oroszkártya” kijátszására helyezte a hangsúlyt párttársaival egyetemben.

Marie-Pierre Vedrenne EP-képviselő például Moszkva szócsövének nevezte a Nemzeti Tömörülést, míg Macron pártjának – a lakosság körében alig ismert – listavezetője, Valerie Hayer az 1938-as (a békéért cserébe Csehszlovákiát a náciknak odadobó) müncheni egyezményt aláíró Edouard Daladier francia miniszterelnökhöz hasonlította Marine Le Pent – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál. Maga az elnök egyre durvább oroszellenes kirohanásaival járult hozzá a kórushoz.

Csakhogy a franciák a jelek szerint nem vevők az ideológiai háborúra. 

Még Macron legközelebbi szövetségesei, köztük a centrista Francois Bayrou, az elnök egyik legrégebbi támogatója is felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal nem lehet a kampány egyetlen témája, az elnök figyelme pedig leginkább „ajándék” a Nemzeti Tömörülésnek.

Macron tábora reméli, hogy a választás napjának közeledtével csökkenteni tudják a különbséget. A közvélemény-kutatók szerint fontos lehet, ha maga Macron is beszáll a kampányba, ez ugyanis korábban döntő faktornak bizonyult. Mindenesetre az egyre rosszabb népszerűségi mutatókkal és az egekben lévő költségvetési hiánnyal a vállán 

a francia elnöknek aligha lesz könnyű dolga, ha mozgósítani akarja pártja szavazóit.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.