Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz megszorítás

2022. június 27. 17:06

A miniszterelnök hétfőn azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben. Összefoglalónk!

2022. június 27. 17:06
null

Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén azonnali kérdésekre válaszolt. A miniszterelnök a DK-s Kálmán Olgának adott válaszában felidézte, egész Európát egy háborús infláció sújtja. Mint fogalmazott, amelyik ország közelebb van a háborús zónához, ott az infláció is magasabb.

A kormányfő rámutatott arra is:

ha áfát csökkentünk, akkor azt a kereskedők teszik el. Ezért helyes az ársapkák politikája.

A miniszterelnök aláhúzta, a családok védelméhez fenn kell tartani a rezsicsökkentést, a kamatokat be kell korlátozni, és az üzemanyagok ársapkáját is meg kell tartani. A családokat meg fogjuk védeni, ahogyan azt a korábbi években tettük – szögezte le a kormányfő. 

„Az ÁFA csökkentése nem csökkenti az árakat”

A miniszterelnök Jakab Péter (Jobbik) kérdésére válaszolva felidézte, a Jobbik nem szavazta meg a női nyugdíjkorhatár módosítását, és rámutatott: így hiteltelen, hogy a Jobbik korábbi elnöke a nyugdíjkorhatárt kritizálja. Fizetésének emeléséről szólva Orbán Viktor tájékoztatott: a miniszterelnök fizetéséről a parlament döntött.

A minimálbér kérdéséről szólván a kormányfő felidézte: 12 év alatt duplájára nőtt az átlagbér, a minimálbér pedig 73 500 forintról 200 ezer forintra emelkedett.

Az ÁFA csökkentését illető felvetésről szólva kiemelte:

Aláhúzta, „az ÁFA csökkentése nem csökkenti az árakat”, a helyes, működő módszer az árszabályozás.

Orbán Viktor Fekete-Győr Andrásnak: 2030-ban nem lesz olimpia

Orbán Viktor Fekete-Győr András (Momentum) kérdésére válaszolva elmondta, a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy az olimpiai bizottság helyett az olimpiáról nyilatkozzon. Hozzátette: nem lehetséges, hogy hazánk a 2030-as olimpiára pályázzon, mert akkor nincs olimpia, és a 2032-es olimpiának már van szervezője.

– tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor felidézte azt is, hogy Fekete-Győr András korábban az életét tette arra, hogy nem köt koalíciót az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel, mégis koalíciót kötött velük. „Így nehéz lesz komolyan venni Önöket” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ekkora béremelést kapnak a pedagógusok

Orbán Viktor Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére válaszolva elmondta, hogy

a pedagógusok a következő 3 évben biztosan kapnak majd 10-10-10 százalékos béremelést. Ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, a béremelés ennél magasabb is lehet.

A miniszterelnök Harangozóhoz szólva arról is beszélt, hogy mindent elhisz a szocialistáknak, de nem érti, hogy a szocialista kormányzás alatt miért vettek el egyhavi pénzt a rendőröktől, a pedagógusoktól, és miért zártak be iskolákat. Mint fogalmazott: megérti, hogy a szocialisták minden területen készülnek béremelésre, de ez nagyban függ a gazdaság teljesítményétől ebben a háborús időben. Ugyanakkor hozzátette: „a magyar emberek ránk számíthatnak”.

Történeti alkotmányról, digitális adóról

Orbán Viktor Torockai László (Mi Hazánk) kérdésére válaszolva tájékoztatott, a történeti alkotmányról külön beszél az alaptörvény. Mint fogalmazott, ez egy hatékony és tisztességes módja a korábbi nemzedékek elismerésének.

A digitális adóról szólva elmondta, hogy ott örülne az együttműködésnek, mert nagyon lassan halad az unió ezen a területen. MInt fogalmazott: keressük a megoldást, de eddig Franciaország sem tudta ezt megoldani.

– húzta alá a miniszterelnök.

A határvédelem kérdésére a miniszterelnök elmondta, nem tartható, hogy miközben háború van tőlünk keleten, addig délen védeni kell a határt. Szeptemberre egy rendőrségen keretén belül működő, kizárólag hátrvédelemmel foglalkozó testületet kell létrehozni.

Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás

Orbán Viktor Tordai Bence (Párbeszéd) kérdésére azt válaszolta, április 3-án volt egy választás, és azokat a hazugságokat, amiket most elmondott, Tordaiék akkor is elmondták. A kormányfő felidézte: „most is volt több választás, és kétharmad a Fidesznek, egyharmad maguknak, nem kéne folytatniuk a korábbi politikájukat.”

Megszorítási csomag nem volt, és nem lesz, és megfogjuk védeni a családokat, a rezsicsökkentést és a biztonságot”

– húzta alá egy másik felvetésre válaszolva a miniszterelnök.

Kiemelte: akármit is mond az ellenzék, a háborús infláció ellenére megvédjük a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. Az emberek számíthatnak ránk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Önök kormányzása ne térjen vissza

– zárta szavait Orbán Viktor.

A kormányfő köszönetet mondott a szociális dolgozóknak

Orbán Viktor Ungár Péternek (LMP) válaszolva köszönetet mondott a szociális dolgozóknak minden túlmunkáért. Elmondta, nem fognak elfelejtkezni a szociális dolgozókról sem a béremelések tekintetében.

Az azonnali kérdések és válaszok órája véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2022. június 28. 09:07
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
jetinyugger
2022. június 28. 07:00
Nem lesz megszorítás ? Ja a geci 25%-os inflát generál, az Orbán csomag meg nagyobb, mint a Bokros csomag volt. Hazug, kormányozni képtelen balfasz.
Trombitás Keresztély
2022. június 28. 00:57
<p style="font-size:50px; text-align:center; font-weight: 900;">404! Oops! Felelős kormányzás nem található!</p> <p style="font-size:50px; text-align:center;">&#128514;&#128514;&#128514;</p>
zakar zoltán béla
2022. június 27. 20:52
Ez az ellenszéklet borzalmasan silány, még szaga sincsen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik