Olaf Scholz: A Nyugat nem garantálhatja Ukrajna biztonságát

2022. július 07. 09:58

A kancellár szerint a nyugati biztonsági garanciák nem érik majd el a NATO-szerződés 5. cikkében rögzített „kölcsönös védelmet”.

2022. július 07. 09:58
null

„A nyugati országok készek biztonsági garanciákkal megóvni Ukrajna jövőjét, de nem garantálhatják a NATO katonai szövetségéhez hasonló szintű védelmet” – mondta szerdán Olaf Scholz német kancellár.

Ukrajna számára azonban Scholz megjegyzései különösen elkeserítően hangzanak: Németország és Franciaország volt az, akik 2008-ban ellenezték a kelet-európai ország NATO-tagságát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban azzal érvelt, hogy Oroszország nem támadta volna meg országát, ha NATO-tag lett volna – írja a Politico.

Scholz megjegyzései tehát arra utalnak, hogy Ukrajna a jövőben sem számíthat a NATO közvetlen katonai támogatására. A NATO-országok harckocsik, tüzérségek és egyéb fegyverek küldésével közvetve támogatták Kijevet, de óvatosan ügyeltek arra, hogy közvetlenül ne keveredjenek bele a háborúba. 

A kancellár azt is javasolta, hogy a Nyugat továbbra is alkalmazza Oroszországgal szemben a „rendkívül hatékony szankciókat”, –amelyeket esetleg feloldhatnak vagy enyhíthetnek, ha Oroszország beleegyezik egy ésszerű békemegállapodásba Ukrajnával –, és állítsa vissza a korlátozó intézkedéseket, ha „megsértésre kerül” a békeszerződés.

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó

Scholz: Németország történelmi kihívás előtt áll a drágulás miatt. A német kancellár szerint ez a válság nem múlik el pár hónap alatt. Bővebben...

. A német kancellár szerint ez a válság nem múlik el pár hónap alatt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. július 08. 10:59
Ezt az ukránok ott baszták el, hogy nyíltan és iszonyú buzgalommal nyomták az oroszellenességet, ami elérte a lakosságot is. A szakadár szerveződések erre válaszul jöttek létre oroszországi támogatással. Előtte nyilván egyeztettek az esélyekről, de szerintem az amerikaiak megvezették az ukránokat, hamis ígéretekkel bátorították őket, hogy provokálják Putyint. A másik dolog, amire érdemes emlékezni, hogy Biden odaküldte Macront, hogy egyezkedjen Putyinnal, de végül az amerikaiak mondták le a genfi találkozót.
confitür
2022. július 07. 18:12
Nem Ukrajna,hanem Németország biztonsága is kérdéses.
Sany Xepi
2022. július 07. 16:02
Ez úgy hívják kihátrálás abból amibe bele sem kellett volna avatkozni.
Gonella
2022. július 07. 14:39
ez a kisebb baj. az igazi tragédia az, hogy a nyugat Európa biztonságát sem tudja garantálni!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik