Véget ér az aszály – ekkor érkezik a csapadék

2022. augusztus 17. 17:58

Az egész országban kiadós esőzések várhatók.

2022. augusztus 17. 17:58
null

Pénteken egy nyugat felől érkező hidegfront vethet véget a hőségnek, azaz a magasban elkezdődik a lehűlés – írta az Időkép.

Rendszerbe, láncba szerveződő záporok, zivatarok, illetve csendes, áztató esők egyaránt előfordulhatnak, melyek hétfő reggelig több hullámban érkezve nagy területre hozhatnak kiadós csapadékot – ismertették.

Több tíz milliméternyi csapadék is hullhat

A jelenlegi előrejelzések szerint többfelé 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat le, helyenként pedig akár 50-60 millimétert meghaladó eső sem kizárt a hétvége folyamán.

A legtöbb csapadékot középső és keleti országrész kaphatja.

A portál szerint az Alföld nagy részén még kitart a forróság: többfelé 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet, míg nyugaton már 30 fok körül alakulhatnak a maximumok. Szombaton és vasárnap azonban várhatóan a középső és keleti tájakra is megérkezik a lehűlés és a csapadék.

A közeli dátum ellenére az előrejelzés azonban még bizonytalansággal terhelt – tették hozzá.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. augusztus 18. 14:45
hiszem ha erzem az esot az arcomon !
Sany Xepi
2022. augusztus 18. 06:41
Az beszokott jönni, hogy jön, de újabban nem esik le. Számtalanszor volt teljesen sötétre beborulva az ég körbe-körbe, viharos szél villámlás, csapadék meg semmi. Ez legalább 5x vot az ide nyáron nálunk. Vagyis a szél még jobban kiszárított mindent.....
Vonyisz
2022. augusztus 18. 05:19
150-200 mm víz hiányzik a talajból. Ez esőként 200-300 mm vagy több, mert ilyen hőmérsékleten és szélviszonyok mellett a párolgás intenzív. A 200-300mm eső 4-5 havi csapadék. 15-50 mm nem szünteti meg az aszályt, max csak belvizes aszályt hozhat, nomeg helyi hömpölygő patakokat 1-2 napra. Gyér növényzetű talajokban az extra csapadék mélybe gyorsan szivárog. Erdőkben, gazdag növényzetű felületeken a felszínt a napi 5 mm-es eső szinte el sem éri, a növények levelei megisszák. A várható eső a nagyfokú és közepes aszályból egységesen közepes aszályt varázsol, dk-en és ény-on 50-100 km-es határsávban szűnhet meg az aszály, de itt amúgy is enyhe volt az aszály. Szóval a cím Zalaegerszegnek vagy Ózdnak szól...
balbako_
2022. augusztus 18. 04:53
Talán 2 hetes folyamatos csendes áztató eső pótolná a földek vízhiányát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik