Kissinger: A kínai-amerikai nyitás óta Hszi Csin-ping elnök a legfélelmetesebb ellenfél

2022. október 05. 17:41

A nemzetközi diplomácia elismert szaktekintélye szerint a kínai elnöknek újra kell kalibrálnia az Oroszországgal való kapcsolatait.

2022. október 05. 17:41
null

A New York-i Ázsia Társaság vendégeként a volt amerikai külügyminiszter minap azt jósolta, hogy a Kínai Kommunista Párt közelgő 20. kongresszusa után az ország „enyhén az USA felé dől majd”, mert nem akar egy fal mögé kerülni Putyin orosz elnökkel – írta az Euronews.

„Bár Hszi egy biankó csekket adott Putyinnak” – idézte fel Kissinger, azt egyelőre nem sikerült konkrét összegre kiállítani.

– hívta fel a figyelmet.

„Az offenzíva az orosz hadsereg gyengeségeit tárta fel, és ezzel Kína is szorult helyzetbe kerülhet, ami súlyos kérdéseket vet fel az elnök számára odahaza is” – jelezte a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

„A kínai-amerikai nyitás óta Hszi elnök a legfélelmetesebb ellenfél”

Az Euronews elemzésében rámutatott, hogy Kissinger szerint a kínai-amerikai nyitás óta Hszi elnök a legfélelmetesebb ellenfél. „Egy komplex politikusról van szó, aki egyfelől szilárdan hisz az erős kommunista államban, egyben mindig képes alkalmazkodni a nacionalizmus felerősödéséhez. Kemény kézzel avatkozik be a gazdaság életébe, igyekszik centralizálni a pénzügyi folyamatokat, a külpolitikát viszont jobboldali, nemzeti színezettel itatja át” – jellemezte a kínai elnököt a szakértő.

Hszi félelmetessége – Kissinger szerint – abban rejlik, hogy hajthatatlan a katonai kapacitások kérdésében, de ezeket a távolabbi jövőre tartogatja, és valamikor használni is fogja – tette hozzá az egykori tárcavezető.

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. október 06. 01:25
Kissinger kirobbantotta az ukrán háborút, egyszerre levéve a pályáról az EU-t és az Oroszokat. Aztán már fűzi is tovább a saját stratégiáját egy 21. Századi hidegháborúba lökve a világot. Ezeknek ez a lételemük.
sheu
2022. október 05. 23:48
„A kínai-amerikai nyitás óta Hszi elnök a legfélelmetesebb ellenfél” A szóhasználat is elég beszédes. Kína mégis miben ellenfél? Mert hogy katonai fenyegetést nem jelent az USA-ra, az egészen biztos. Szóval arról van szó, hogy az USA azért robbant ki háborúkat, hogy a saját anyagi hatalmát őrizze, és tömegek elpusztítása árán is a saját jólétét a többiek felé emelje. A világ legkártékonyabb, és legveszélyesebb állama. Ha nem lenne ez az USA nemű gonosz entitás, akkor a világ sokkal jobb hely lenne, sokkal kevesebb ember halna meg és nyomorogna.
Ferer
2022. október 05. 23:28
Ki ez a lila kezű vénember??
mysstes
2022. október 05. 21:35
én nem értem ezeket! az oroszok által elfoglalt terület hány százalékát vették vissza az ukránok? 2% át? jelentéktelen! de már mindenki arról beszél, hogy putyinnak leáldozott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik