RETRO RÁDIÓ

A héten nő a káosz a „Niedermüller-labirintusban”: a taxisoknak engedélyt kell kérniük, hogy behajtsanak?





Kitiltaná a taxisokat Niedermüller Péter a „vigalmi-negyedből”. Erzsébetváros DK-s polgármestere a forgalmat csökkentené ezzel, de közben le is „drogdílerezi” a taxisokat...



Megosztás
Szerző: E.Zs.- K.B.
Létrehozva: 2023.01.30.
Nedermüller Péter erzsébetváros vigalmi-negyed taxi dk

Már eddig is, ha csak tehették, elkerülték a taxisok belső-Erzsébetvárost. Niedermüller Péter „forgalomcsillapítási mintaprojektjének” keretében ugyanis élhetetlen útvesztőt csinált a gyakori és észszerűtlen forgalmirend-változtatásokkal. A kerület ezen részét azóta a helyiek csak Niedermüller-labirintusnak nevezik.

Úgy fest, Niedermüller ennek ellenére sikertörténetnek könyveli el döntéseit. Most éppen a taxisok akadtak ki a DK-s polgármesterre. Niedermüller ugyanis ledílerezte őket, majd részben „emiatt” kitiltotta őket a vigalmi részből. 

Niedermüller Péter
A DK-s polgármester a Király utca–Nagykörút–Rákóczi út–Károly krt. határolta területen több egyirányú utca forgalmi rendjét középen fordította meg, emellett 120 parkolóhelyet is felszámolt. Azóta folyamatos dugók, az összevissza táblák között tévelygő autósok  nehezítik a városrész életét, nappal a taxisok is kerülték, ha tehették. Fotó: Balogh Zoltán

...Nem vagyunk hajlandók őket beengedni, és már a pokol összes átkát rám zúdították, de ez továbbra is így lesz. Már csak azért is, mert pontosan tudjuk, hogy a taxisok között vannak olyanok, akik aktív résztvevői a kábítószer-kereskedésnek... Tudjuk, hogy amikor egy taxi köröz a Kazinczy környékén, akkor nem azért köröz, mert utasra vár, hanem hogy adott alkalommal kiadja azt, amit kell...

– hangzott Niedermüller egyik nyilatkozatában a sok közül. 

Mint ismert, tavaly októberben a rendőrség elfogott pesterzsébeti lakásán egy olyan férfit, aki taxival drogot árult Budapesten. A vevők telefonon rendelték az autót és virágnyelven, a pepsi, üdítő, gírosz kulcsszavakat beépítve értekeztek a sofőrrel, aki helybe vitte a kábítószert. A BRFK a Metropolt arról tájékoztatta: hogy az ügyben a nyomozás – szakértő bevonásával – kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt továbbra is folyamatban van, a gyanúsított bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll, az ügyben újabb gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A volt Rádió Taxi tulajdonos-ügyvezetője, Horváth Pál igazságtalannak tartja Niedermüller nyilatkozatait, hiszen egy eset még nem jelenti azt, hogy minden taxis díler. Horváth felbőszülve levelet is írt Erzsébetváros polgármesterének. 

 

Erzsébetváros taxisként? Káosz!

Az új VII. kerületi forgalomváltozásokról, a taxisok erzsébetvárosi mindennapjairól és Niedermüller Péter tevékenységéről kérdeztük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét.

„Mi is tapasztaljuk, hogy a gépjárműforgalom csökkentése lehet a valós célja az eddig bevezetett helyi intézkedések hátterében, ami sajnos a taxiszolgáltatást komoly mértékben befolyásolja ebben az övezetben, ami inkább azokat a megrendelőket irritálja, akik oda, vagy onnan szeretnének utazni” – mondta el a Metropol érdeklődésére Metál Zoltán.

„Én mindig is arra törekedtem, hogy az esetleges konfliktusokat vagy nézeteltéréseket személyesen észszerű tisztázni, ezért a közeljövőben egyeztetni fogunk Niedermüller Péterrel a kialakult közlekedési helyzetről, illetve azokról a problémákról, ami az utóbbi napokban különböző, de jogos indulatokat váltott ki a szakma szereplőinél” – tette hozzá az elnök.

Metál Zoltán Fotó: Pirkadat

 

Külön engedélyt kell kérniük a taxisoknak szerdától, hogy behajtsanak

Már korábban beszélt arról Niedermüller Péter, hogy az átmenő autóforgalmat kitiltaná legalább Erzsébetvárosból. Ehhez nevezte jó lépésnek az áthajtási pontokat, amelyet a helyben élők és gazdálkodást folytatók használhatnak ahhoz, hogy behajtsanak Belső-Erzsébetvárosba. Bár a rendelet január 2-ától hatályos, egy hónapos türelmi időt kaptak az autósok. Utána fix 30 ezer forintos bírsággal sújtják azt, akit rajtakapnak – így a taxikat is. A szabály szerint előre engedélyt kell kérni, ha be akarnak menni...

Nagyon fontos lépésnek tartom, hogy erre sikerült rávenni a fővárost, mert így először a kerület egy kisebb része lehet védett övezet, aztán tágítjuk majd, ahogy tudjuk. Az én elképzelésem igazából az, hogy egészen az Erzsébet körúttól a Károly körútig, valamint a Dohány és a Király utca közötti részen, lépésről lépésre megszüntessük az átmenő forgalmat. Hosszabb távon az lenne szerintem az ideális, ha a belvárosban minél több sétálóutca és minél több korlátozott forgalmú utca lenne.

Metál Zoltántól megérdeklődtük, hogy mit jelent ma egy taxis számára a bulinegyed.

„A káoszt” – foglalta össze egy szóban az elnök a választ. „Nem volt egyszerű megszoknunk a forgalmirend-változásokat, de alkalmazkodtunk. Arra viszont mi sem számítottunk, hogy ezt még tovább lehet fokozni.”

„Nem lehet könnyű helyzetben a polgármester, mert szeretne megfelelni a helyben élőknek, akik csendre és nyugalomra vágynak. Ugyanakkor azt is figyelembe kellene vennie, hogy ebben a városrészben tömegével vannak szálláshelyek, turisztikai célpontok, valamint jelentős számú vendéglátó- és szórakozóhelyek. Ha ellehetetleníti, azaz komoly mértékben korlátozza vagy adott esetben kitiltaná az autósokat, attól a szórakozóhelyek forgalma nem fog csökkenni, mert azok, akik  célzottan keresik ezeket a típusú vendéglátókat, azok így vagy úgy, de oda fognak találni, max. gyalog végig kacagva, kiabálva vagy óbégatva – egyéb szükségleteket már nem is említve – a környező utcákat, amíg nem találnak olyan járművet, amivel onnan hazajutnak” – foglalta össze gondolatait Metál Zoltán.
 

Erzsébetvárosban két éve tart a forgalomkorlátozási káosz Fotó: Metropol

Logikátlan korlátozások: a helyiek gyakran a lakhelyüket is óriási kerülővel tudják megközelíteni

A helyiek 2 éve panaszkodnak arra, hogy a „Niedermüller-labirintus” miatt gyakran a saját lakhelyüket is óriási kerülőkkel tudják megközelíteni. Az értelmetlen korlátozások miatt – sokszor mások életét veszélyeztetve – az autósok tömegesen szabálytalankodnak, sokan nem szándékosan, hanem a terepet nem jól ismerők egyszerűen csak eltévednek a táblák rengetegében, és tévesztenek. Még a helybéliek sem tudják követni, olyan gyakran módosítgatják a forgalmi rendet....

 

Nincs parkolóhely: az erzsébetvárosiak gyakran egy ausztrál cég parkolóházait kénytelenek igénybe venni, pénzért

Az erzsébetvárosi autósüldözés nem merül ki a forgalom ellehetetlenítésében. A polgármester az elmúlt 3 évben több mint 120 parkolóhelyet szüntetett meg Belső-Erzsébetvárosban, más parkolóhelyeket pedig a behajtás korlátozásával tett elérhetetlenné. Emiatt az erzsébetvárosiak gyakran kénytelenek igénybe venni a parkolóházakat, óránként akár 600 forintért. A parkolók felszámolásának egyetlen haszonélvezője a több parkolóházat is üzemeltető ausztrál cég, amelynek ebből évente 1,5 milliárd forint bevétele származik. 

 

Nem voltak valódi taxisok a drogterjesztők Budapesten

A korábban említett taxis-drogterjesztővel kapcsolatban is érdekes információkat osztott meg lapunkkal Metál Zoltán.

„Utólag mindig kiderül, hogy azok a személyek, akik ilyen vagy egyéb bűncselekményeket követtek el, közvetlen módon engedéllyel nem rendelkező taxisok, olyan személyek, akik bérlik vagy kölcsönzik úgynevezett bérbeadóktól  ezeket a taxinak felszerelt járműveket” – oszlatta el Metál Zoltán a polgármester taxis-díler sztereotípiáját. Hozzátette: „Teszik ezt azért, mert az egységes arculattal  és a felszerelt taxival könnyebben tudnak illegális cselekményeket elkövetni, azaz a taxit álcázásra használják. Egy engedéllyel rendelkező taxis  nem kockáztatja a megélhetését, mert nagyon szigorú a szabályozás. Évente több eset is előfordul, amikor a hatóság 1–3 évre bevonja  ennél kisebb súlyú ügyekben is a taxis engedélyét.”

A Metropol megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudja, hány esetben kaptak el taxis kábítószer-kereskedőt, mennyire jellemző ez a szakmára. Mint a válaszukból kiderült, a BRFK nem vezet külön ilyen nyilvántartást, tehát nem tudnak olyan hivatalos adattal szolgálni, amely alátámasztaná a taxisok által tömegesen végzett terjesztést. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás