RETRO RÁDIÓ

Mától nem üres kézzel érkezik a postás a nyugdíjasokhoz





A rendes nyugdíj mellé a 13. havi járandóság is érkezik.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.07.
Módosítva: 2023.02.07.
ez lesz ma

Ma azok járnak jól, akiknek a postás hozza a nyugdíjat. Január végén Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be: a postások a tervezettnél három nappal előbb, már február 7-én elkezdik kézbesíteni a rendes nyugdíjat a 13. havi járandósággal együtt. Így kétszer annyi pénzhez jutnak az érintettek: a 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva 416 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok. Figyelem: mivel ilyenkor a postai kézbesítők sokkal több készpénzzel járják a lakásokat, így nem biztos, hogy mindenkihez odaérnek ma. Akinek utalással érkezik a nyugdíja, azoknak várniuk kell péntekig, amikor a Magyar Államkincstár elindítja az utalásokat, de természetesen nekik is két havi nyugdíjról érkezik majd az sms.

Jelentősen emeltek 2023-ra

A kormány idén januártól 15 százalékkal emelt a nyugdíjak összegén. Orbán Viktor miniszterelnök a döntést azzal indokolta: az egyik nagy cél idén a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése, melyet 2010 óta minden évben sikerült elérnünk.

Egyszerre jön az emelt és a 13. havi nyugdíj Fotó: KALLUS GYORGY

Több helyen adhat vért kedden

A Karolina úti Regionális Vérellátó Központ mellett a Sugár üzletközpont II. emeletén (12 és 18 óra között), valamint a KÖKI Terminálban (szintén 12 és 18 óra között) várják azokat, akik szeretnének vért adni és ezzel segíteni három másik embertársukon. Vért bárki adhat, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A véradás 30-45 percet vesz igénybe, a szükséges adminisztrációval és kivizsgálással együtt.

Új szolgáltatás az OVSz-nél

Tavaly november óta már nem kell számolgatniuk a véradóknak, mikor adhatnak újra vért. Ez az úgynevezett Pelikán-nap, amikor e-mail értesítést kap a véradó. Ekkor telik le a kötelező várakozási idő, amikor újra lehet véradásra jelentkezni. 365 napon belül a férfiak 5, a nők 4-szer adhatnak vért.

Zord hideg lesz a héten

Fővárosunkban is -5, -8 fokos hideg éjszakákra számíthatunk a hét végéig, így fontos, hogy ügyeljünk házi kedvenceink egészségére. Ilyenkor a kint tartott állatok vizére érdemes odafigyelni, ha befagyott, jeges a víz, cseréljük le langyos szomjoltóra. Ugyanúgy szánjunk időt a kedvenceink mozgására, de ne fürdessük meg őket, mert a természetes, zsíros réteget is lemossuk róla, ami védi őket a hideg ellen. A só általi tappancsmarást könnyen megelőzhetjük egy kutyacipővel. A lakásban tartott kiskutyát ugyancsak tilos fürdetni, a hideg ellen pedig érdemes felöltöztetni valamilyen kutyaruhába. Fontos, hogy a ruha ne legyen sem szoros, sem bő, és rendszeresen mossuk a vírusok, baktériumok miatt!

Érdemes felöltöztetni a lakásban tartott kutyákat a sétáltatáshoz Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

100 éve született Lóránt Gyula

1923. február 6-án látta meg a napvilágot Kőszegen az Aranycsapat legendás hátvédje. Lóránt a magyar labdarúgó-válogatottban 1948 és 1955 között 37 mérkőzésen játszott. 1952-ben olimpiai bajnok, 1953-ban Európa-kupa-győztes volt, 1954-ben pedig tagja volt a világbajnoki ezüstérmes nemzeti csapatnak. Visszavonulása után több csapatban szakvezetőként dolgozott, majd disszidálása után nyugatnémet és görög csapatok vezetőedzőjeként tevékenykedett. Lóránt Gyula 1981. május 31-én a PAOK–Olympiakosz görög bajnoki mérkőzés 76. percében szívrohamot kapott a kispadon. Tragikus hirtelenséggel 58 éves korában hunyt el.

Közlekedési változások kedden

  • Tilos megállni ma az alábbi időben és helyeken: 6 és 10 óra között az V. kerületben, a Nádor utca páros oldalán a Steindl Imre utca és a Széchenyi utca között; 7 és 14 óra között az I. kerületben, a Donáti utca páros oldalán a Donáti utca 38. szám és a Franklin utca között; 10 és 16 óra között a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem felső rakpart között; este 18 óráig az V. kerületben, a Petőfi Sándor utca mindkét oldalán a Kossuth Lajos utca és a Haris köz között.
  • 9 és 13 óra között nem fognak működni a jelzőlámpák az I. kerületben, az Alkotás utca–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton a Maros utcánál, illetve a Kék Golyó utcában a Városmajor utcánál áramszünet miatt.
  • 16 és 22 óra között lezárják a XIII. kerületben, a Fáy utcát a Béke utca és a Röppentyű utca között, valamint a Csizma utcát is labdarúgó-mérkőzés miatt.
  • Ma estig sávzárás nehezíti a közlekedést a VIII. kerületben, az Orczy úton a Kőbányai út felé a Nagyvárad térnél távhővezeték-javítás miatt.
  • Szerda estig lezárták a buszsávot a XIII. kerületben, a Váci úton befelé a Katona József utcánál a Nyugati téri felüljáró mellett közműjavítás miatt.
  • Szerda estig csatornajavítás miatt lezárták a XVIII. kerületben a Batthyány Lajos utcát a Baross utca közelében.
  • Szintén szerda estig lezárták a IX. kerületi Viola utcát a Balázs Béla utca után, mert vízvezetéket javítanak.
  • Péntek estig a XVI. kerületi Georgina utcában útszűkületre és lassulásra készüljenek a Lassú utcánál burkolatjavítás miatt.
  • Február 15-ig időszakosan lezárják a XX. kerületben, a Bíró Mihály utcában a Széchenyi utca és az Ady Endre utca között, mert forgalomcsillapító küszöböket létesítenek.
  • Szintén február 15-ig lezárták a VIII. kerületi Szigony utcát a Tömő utca és az Apáthy István utca között, valamint az Apáthy István utcát a Szigony utcánál is építkezés miatt.
Több helyen közműjavítás vagy aszfaltozás nehezíti a közlekedést Fotó: Nagy Zoltan

Programajánló: Biztonságos Internet Napja

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Biztonságos Internet Napot a világ minden országában, így Magyarországon is. Ennek alkalmából a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy Úti Kollégiumában (Ludovika tér 2.) internetbiztonsággal kapcsolatos programot szervez 2023. február 7-én. 9 és 14 óra között két korábbi, gyerekeknek szóló pályázat nyertesei, szülei és tanárai vesznek részt egy többfordulós internetbiztonsági játékon. A gyerekeket kísérő szülőknek, tanároknak előadásokkal készülnek a szervezők az okos internethasználattal kapcsolatosan.





 





Ezeket olvastad már?
Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás