Megemlékezés

2022.05.27. 19:35

Megemlékezést tartottak a 101 éve született költő tiszteletére Balassagyarmaton

A 101 évvel ezelőtt született költőre, az Ipoly-parti városban nevelkedett Jobbágy Károlyra emlékeztek péntek délután, a település temetőjében.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH | Fotó: M. R.

Az eseményen az irodalmár lánya, Jobbágy Ilona idézte fel a Kossuth Lajos utcai szülői házban gyerekeskedett édesapja életútját. Kiemelte, furcsa párhuzam, hogy Jobbágy Károly az 1970-es évek elején nyílt szívvel szólt a kárpátaljai magyarok sanyarú sorsáról, és ma ez újra élénk aktualitást kapott.

Hozzátette, apja számára rendkívül fontos tapasztalatot jelentett az Egyesült Államokban tett 1986-os utazása, és az itteni élményekből készült Amerika poétaszárnyon című kötetének megjelenését Balassagyarmat akkori vezetése támogatta. Jobbágy Ilona hangsúlyozta, édesapja mindig azt tette, amit belső késztetése diktált, azaz az érzelmeit és gondolatait őszintén tárta elő.  

A Jobbágy Károly Alapítvány nevében Herczeg Hajnalka végezetül elmondta, szeretnének egy emlékszobát létesíteni a híres költőnek, illetve készülnek jövőre, az előd halálának huszadik évfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában