Ellenőrzés

2022.05.28. 06:50

Zajlik az ellenőrzés: figyelnek Nógrádban a parlagfű kiirtására

Idén Nógrád megye erdő nélküli termőterületének húsz százalékára, azaz közel huszonötezer hektárra terjed ki a hagyományos határszemle. A földtulajdonosoknak és -használóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről is, aminek elmulasztásáért tizenötezer forinttól akár ötmillióig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Gerhát Karina

Fontos már most megkezdeni a mentesítést

Forrás: Illusztráció

Az ellenőrzéseket már megkezdte a Nógrád Megyei Kormányhivatal, ahogy az első határszemlék is megtörténtek május közepén. 

– A néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt immár nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földtulajdonosoknak, hiszen azt követően már képes pollent is kibocsátani – tájékoztatta hírportálunkat a Nógrád Megyei Kormányhivatal. 

Az ellenőrzések a megye összes településének a külterületére kiterjednek, előzetesen nem kell értesíteni a tulajdonosokat. A nyári időszakban kisrepülőgépes légi felderítés is várható szűkebb hazánkban. 

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez ugyanis a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. A parlagfű pollenje ugyan jelenleg még nincs a levegőben, szezonja általában augusztus elején kezdődik és szeptemberig tart. Ugyanakkor fontos már most megkezdeni az irtást. 

– A gyom növekedését segíti a meleg és a csapadék, a virágzás időszakában a pollenszórást a hőség és száraz idő növeli. Az ellenőrzések során a száras-leveles parlagfűállományokról is felvehetnek jegyzőkönyvet. Ebben az esetben figyelemfelhívó levelet kapnak a földhasználók annak érdekében, hogy a lehető legkisebb területen jusson el a parlagfű a pollenszórásig. Hatósági eljárásra és növényvédelmi bírságra csak az számíthat, aki nem akadályozza meg a virágbimbó kialakulását – emelték ki a közleményben. 

Emellett elindult az évi határszemle is, amikor a szakemberek ellenőrzik, hogy a földeket a bejegyzett művelési águknak megfelelően hasznosítják-e, s gondoskodnak-e a gyomirtásról. A megye erdő nélküli termőterületének 20 százalékára, közel 25 ezer hektárra kiterjedő szemlék során megtörténik a termőföld engedély nélküli igénybevételének a feltárása is. Az első határszemléket Berkenye, Csécse, Dorogháza és Lucfalva környékén már elvégezték a szakemberek. 

Dr. Csépányi Éva háziorvos elmondta: a parlagfű-érzékenység legjellemzőbb panasza az orrváladékozás és a szemkönnyezés, ezek mellé pedig még száraz ingerköhécselés is társulhat, amelyek egész nap, illetve éjjel is gyötrik az allergiásokat. Az orrváladék ilyenkor színtelen, vízszerű. 

– Az influenza kezdeti tünetei lehetnek hasonlók, azonban a vírusok, baktériumok által okozott légúti betegségek többnyire hőemelkedéssel, borzongással, hidegrázással járnak, allergia esetében pedig soha nincs láz vagy hőemelkedés – fejtette ki dr. Csépányi Éva. 

Hozzátette: a szakembereknek már antihisztaminok széles skálája, illetve különféle orrspray-k is a rendelkezésükre állnak az allergiás tünetek kezelésére. Utóbbiak kifejezetten az orrnyálkahártya gyulladását mérsékelik, és ezáltal csökkentik az orrváladékozást is, sőt akár meg is szüntetik azt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában