Rendezvény

2022.05.28. 20:33

Ínycsiklandó laskák körül forgott a fesztivál Kazáron (fotók)

Látogatókkal telt meg szombaton a kazári Fesztiváludvar, hiszen – két év kihagyás után – idén ismét megrendezhette a település a híres gasztronómiai eseményét, a Laskafesztivált. A főzőversenyen résztvevő csapatok a palóc krumplilángosokat különféle töltelékkel ízesítették, mellé pedig megannyi színes programot kínáltak a szervezők kísérőül.

Veres Edina

Nem volt hiány finomságokból

Forrás: Nool/Hüvösi Csaba

Már kora reggeltől hevítették a masinákat a főzőversenyre jelentkezett csapatok a 13. Kazári Laskafesztiválon. 
A délelőtti megnyitón Gecse Ákos, a település polgármestere elmondta: az elmúlt két évben, a Covid-19 világjárvány miatt nem tudták megrendezni a fesztivált. Ez idő alatt azonban nem tétlenkedtek, így a területen több fejlesztés is megvalósult.
– Úgy gondolom, bátran kijelenthetem, hogy nem csak a kazáriak életében jeles ez a nap. Május utolsó szombatján megtelik Kazáron a Fesztiváludvar, ahol rég nem látott vendégek, barátok és ismerősök találkoznak újra – hangsúlyozta a polgármester, aki ezután köszöntötte a helyi és az ország különböző pontjairól érkezett főzőcsapatokat, illetve a külföldről érkezett barátaikat, így a szlovákiai Liptovská Teplička-ról és Gömörfalváról, valamint a kárpátaljai Nagybereznáról érkezett résztvevőket.

Gecse Ákos azt is kifejtette, hogy idén 38 csapat, 45 főzőhelyen készít laska és tócsni mellett más ételkülönlegességeket is, amely három kategóriában készült finomságokat az a zsűri bírált, akiknek tagjai között a helyi szakemberek mellett a Palóc Grillszövetség mesterei is helyet foglaltak. A zsűri díszvendége pedig nem más volt, mint Jankovics Péter humorista.

A megnyitó során Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is méltatták a települést, illetve a nagy múltú gasztronómia rendezvényt.

Az öthektáros területet járva a látogatók kedvükre válogathattak a kiegészítő programok között. Így például megcsodálhatták környékbeli és az ország más tájairól érkezett mesteremberek portékáit a kézművesudvarban. A testmozgás szerelmesei is könnyen találtak szívüknek kedves elfoglaltságot, hiszen a salgótarjáni eddzENIway sportklub szakemberei a nap folyamán több időpontban foglalkozásokat tartottak, illetve a színpadon is mozgásra csábították a megjelenteket. 

A kultúra és a palóc hagyományok iránt érdeklődők a település múzeumainak termeiben gyűjthettek információkat, míg a gépjárművek rajongói modell- és rally autó, illetve veterán autó-, és motor kiállításon tekinthették meg testközelből a felsorakozó különleges négykerekűeket és a vasparipákat. Bemutatókból sem volt hiány a rendezvény idején, így például versenyautók égették a gumit driftelés közben, de harcot vívtak a közönség kedvéért a pankrátorok. Emellett az érdeklődők betekintést nyerhettek a Simon kutyaiskola tevékenységébe, valamint Buch Viktor is megcsillogtatta lovaglásban tehetségét az érdeklődőknek.

A színpadon ezentúl természetesen hagyományőrző csoportok zenés és táncos előadásai is színesítették a programot. Jankovics Péter humorista műsora megnevette a jelenlévőket. A délután folyamán fény derült a verseny eredményeire is. Laska kategóriában első helyezést ért el a kazári Szépkorúak csapata, míg a tócsnik között a (F)laska nevű csapat bizonyult a legeredményesebbnek. Az egyéb ínyencségek kategóriájában első lett a nagybereznaiak csoportjának derelye különlegessége. Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Liptovská Teplička-ról érkezettek haluskáját, a mátraszelei Acélgyári Horgászok halászlevét, illetve a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület tagjainak laska ínyencségét. Természeten egy versenyző sem távozott a megmérettetésről ajándék nélkül, hiszen minden csapattag egy laska feliratú sodrófát kapott ajándékba.

A program sztárvendégként 20 órától a Republic együttes lépett a világot jelentő deszkákra, majd a fesztivált Laskabál zárja, amelyhez Szőllősi Robi szolgáltatja majd az ütemet.

Több mint negyven éve süti a laskát

A főzősátrak között járva találkoztunk Szabó Imrénével a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnökével, aki első laskáját már több mint négy évtizeddel ezelőtt sütötte. Akkor is épp nagy szakértelemmel figyelte, mint készülnek a palóc krumplilángosok a Szuper nagyik/Örök ifjak nevű csapat sparheltjén, amikor feltettük neki a kérdést: mi a laska titka?

– Először is nem mindegy, hogy meddig hagyjuk a krumplit a lobogó vízben, hiszen se túlfőzni nem szabad, de nyers nem maradhat. Ezután megtörjük, és ami fontos: meg kell várni, amíg kihűl. Csak ezután tesszük hozzá a lisztet, aminek a mennyiségére szintén oda kell figyelni. Ezután jöhet a nyújtás, aminek szintén megvannak a fortélyai. A legutolsó kihívás nem más, mint a sütés. A sütőfelületnek nem szabad se túl hidegnek, se túl forrónak lennie. Természetesen az igazi laska masinán készül, aminek a hőmérsékletét nem lehet ellenőrizni így itt különösen sokat számít a tapasztalat – részletezte a laskakészítés rejtelmeit Szabó Imréné, aki azt is hozzátette: az egyesületnél arra törekszenek, hogy a hagyományok mellett ezeket a fogásokat is átadják a fiataloknak. A töltelékekkel kapcsolatban elárulta, a tradicionális ízesítésnek a disznó, a kacsa, vagy a libazsír felel meg, ugyanakkor véleménye szerint a kazári túrós laskának nincs párja.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában