Vakáció

2022.06.28. 16:05

Töretlen a népszerűsége Nógrád megye egyik legnagyobb gyermektáborának

Idén is megrendezik a kéthetes Szalézi Nyári Oratóriumot. Nógrád megye egyik legnépszerűbb és legnagyobb gyermektáborában több mint kétszázan vesznek részt, a programok lebonyolításában már egykori táborozók is segítenek.

L. J.

Forrás: Facebook | Balassagyarmati Don Bosco Oratórium

A Kossuth utcai intézmény már 29 éve ad otthont a gyermektábornak, amelyet a szalézi atyák azért hoztak létre, hogy Bosco Szent János lelkiségét átadhassák a fiataloknak. Dóbiás Zalán, a szalézi templom plébánosa elmondta, hogy a tábor egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek köszönhetően idén már 210 gyermek tölti itt a tanév végét követő két hetet, ami az eddigi legmagasabb létszám.

– A tábornak minden évben van egy mottója, ami idén „ a szeretet formál minket” címet kapta. Ehhez kapcsolódva minden napnak van külön jelmondata is, amely meghatározza az adott nap lelkiségét és irányvonalát. A napot mindig imával kezdjük, majd következnek a csoportpercek. Aztán a nap további részében a gyermekek csoportokba beosztva vesznek részt a játékos programokon. Ebben az évben nagy hangsúlyt fektettünk a különböző szakmák megismertetésére, így ellátogatott a táborba egy rendőr, egy tűzoltó, egy fafaragó és egy szerzetes is. Emellett a táborban egy napot a helyi strandon töltünk, illetve van egy kiránduló napunk is. Az eredeti tervünk az volt, hogy idén Patvarcra látogatunk el a gyermekekkel, azonban a hőségriadó miatt ezt a programot le kellett fújni. Helyette ismét a városi strandra megyünk majd – mondta Dóbiás Zalán, hozzátéve, hogy az Európai Uniós Szociális Alap támogatásából a közelmúltban új székeket is beszerezhettek.

A tábor megvalósításában nagy szerepe van az animátoroknak, akik között több egykori táborozó is akad. Ilyen például Ádám Csenge, aki tíz évig volt táborozó most pedig kis animátorként csoportot vezet több fiatallal együtt. Telek Borbála szintén animátorként, már a második alkalommal vesz részt a táborban. Csoportvezetői teendői mellett, az interaktív feladatok kialakításában is közreműködik. Demény Anna, a tábor vezetője, viszont segítőként került kapcsolatba a táborral.

– A legfontosabb feladatomnak tartom, hogy az elmúlt években segítőként megszerzett tapasztalatokat és tudást átadjam a fiatalabb generációknak – mondta Demény Anna, akit nagy örömmel tölt el, hogy évről-évre egyre többen végzik el az animátor képzést, így az utánpótlás biztosítva van.

Dóbiás Zalán és az animátorok is a befogadó és szeretetteljes közösségben, valamint Bosco Szent János lelkiségében látják a tábor sikerét.

– Úgy gondolom, hogy a tábor népszerűsége Bosco Szent János megelőző módszerében rejlik, miszerint minden fiatal szívében van egy pont, ami a jóra késztet minket, így ha megtaláljuk ezt akkor rálelünk a lélekhez vezető útra is. Az animátorok feladata ezt a pontot megkeresni, amelynek a bizalom az alapja. Így a táborozók és animátorok kölcsönösen megbíznak egymásban és a szeretet formáló ereje összetartja őket – fogalmazott a plébános, aki reméli, hogy a jövőre harmincéves tárborba még több gyermek fog majd ellátogatni.

Színes programokkal készülnek a jeles alkalomra | A Szalézi Nyári Oratórium jövőre lesz harminc éves. Kepes Anita felnőtt segítő elmondta, hogy a jeles alkalmat igyekszenek majd méltó módon megünnepelni. – Rengeteg ötletünk van ezzel kapcsolatban. Mindenképpen szeretnénk egy kiállítást rendezni a táborban készített fotókból és a logókból, továbbá feleleveníteni a korábbi táborok témáit és meghívni az egykori animátorokat egy kis beszélgetésre. A hagyományokhoz hűen a tábor zárónapján pedig egy gálaestet tartunk majd, ahová meghívjuk a szülőket is – mondta Kepes Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában