Túra

2022.06.29. 06:50

Külföldi kirándulások is színesítették a pásztói diákok évét

Kül- és belföldi tanulmányi kirándulások színesítették az elmúlt tanévet a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégiumban. A nyári szünet előtti napokban pedig több programon is részt vettek, vért adtak, versenyeztek és főztek is.

Nagy Orsolya

Csoportkép egy diákönkormányzati napon. A német tagozat harminchat diákja és három kísérő tanára utazott az ausztriai Gosauba és Bad Ischlbe

Forrás: Beküldött

Nem unatkoztak a diákok a tanév utolsó időszakában sem, hiszen számos programot szerveztek a számukra. Horváthné Tajti Ágnes, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta, hogy a közelmúltban tanulmányúton vehettek részt a tanulók, amely során Gosauba és Bad Ischlbe látogattak el. 

– A két tanítási nyelvű képzések munkatervében a tanítási órák mellett szerepelnek diákcsereprogramok és külföldi tanulmányutak is. Ezáltal gimnáziumunk német tagozatának 36 diákja és három tanára az ausztriai Gosauba és Bad Ischlbe utazott – közölte az igazgató. Hozzátette: Gosauban számos nevezetességet tekintettek meg, de ellátogattak egyebek mellett Hallstattba és Salzburgba is. Ezenkívül délutánonként a diákok Bad Ischl Tartományi Gimnáziumában tanultak, ahol érdekes és lebilincselő tanórákon vehettek részt. Ráadásul a diákok Mozart szülő- és lakóházát is megcsodálhatták, az estét pedig a Gosau-tónál tölthették, amelyet csodálatos környezet vesz körül. Horváthné Tajti Ágnes kiemelte a kirándulások fontosságát, hiszen általuk számos területen javulhat a diákok előmenetele. 

– A határtalanul program nagyon jó lehetőségeket, számos alkalmat biztosít a gyermekeknek. Egyrészt egy teljes osztály elmehet kirándulni, másrészt tagozatonként akár többen is részt vehetnek ezeken a programokon. Így pedig nemcsak egy osztály közösségépítését erősíti, de tagozatokat is összehoz és erősíti köztük a kohéziót. Fontos, hogy a gyerekek minél több, hasznos időt töltsenek együtt – hangsúlyozta az igazgató. 

Mint mondta, ezek az utak első sorban nem a pihenésről szólnak. Természetesen vannak szabad programok is, de főleg olyan kirándulásokon és foglalkozásokon vesznek részt ilyenkor a tanulók, amelyek során bővíthetik tanulmányi ismereteiket. Rendkívül tartalmas napokat szerveznek a tanárok, amelyeknek köszönhetően a fiatalok élményt szereznek és tanulnak is. Emellett a hosszabb buszos utakon általában játékos feladatok megoldásával foglalják el magukat. További pozitívum, hogy a külföldi kirándulások alkalmával a nyelvtudásukat is fejleszthetik a diákok. Az intézményvezető elárulta, hogy az utazásokon általában nagy szerepet kap a földrajz, a nemzet, a történelem, a népművészet, az idegen nyelv, de akár a művészettörténet is. Sokszor pedig tartós barátságok születnek. Az iskola kifejezetten örül a kormányzat által biztosított lehetőségnek, amellyel, amikor tudnak, élnek. 

Programok sokaságán vehettek részt a gimnázium tanulói 
Forrás: Beküldött

A kirándulások mellett az év végi diákönkormányzati programokat is élvezhették az intézmény tanulói. Volt egyebek mellett papírgyűjtés, amely minden várakozást felülmúlt, hiszen több mint hét tonnát sikerült összeszedniük. 

Az igazgató kifejtette: a hátrányos helyzetű diákok részére a Vöröskereszttel együttműködve adománygyűjtést szerveztek, majd ezt követően véradást tartottak a kollégiumban. Az utolsó tanítási nap pedig, a hagyományokhoz híven, Diáknap volt. 

– Ebben az évben nem hétköznapi vendégeket hívtunk, hanem Szolnokról érkeztek a különleges rendeltetésű dandár katonái, akik nem mindennapi munkájukba avatták be diákjainkat. Emellett focibajnokságot is rendeztük, de volt főzőverseny és vetélkedő is, amely során öt csapat mérte össze tudását 12 állomáson – emelte ki Horváthné Tajti Ágnes, aki szerint rendkívül jól zárták a tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában