Finomságok

2022.08.13. 13:50

Gasztronómiai különlegességet kóstolhatunk az érsekvadkerti Nagygönc Fesztiválon (fotók!)

A település önkormányzata idén második alkalommal rendezte meg a Nagygönc Fesztivált szombaton, a helyi vásártéren. A program főzőversennyel vette kezdetét.

Lászlók Judit

Javában készül a Nógrádikum-díjas ételkülönlegesség

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Ottjártunkkor a résztvevők már szorgosan készítették a nagygöncöket. Kaba Dorottya, az önkormányzat munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a fesztivál a község híres ételkülönlegességéről szól. Éppen ezért az volt a fő céljuk, hogy a főzőversenyen résztvevő csapatok minél több és finomabb nagygöncöt készítsenek. 

– Emellett, azonban vannak olyan csapatok, amelyek más ételeket főznek, ezáltal is színesítik a versenyt. Így készül többek között halászlé, szarvasgulyás, töltött káposzta, babgulyás és palacsinta is. Idén nyolc külsős és három önkormányzati csapat nevezett a gasztronómiai megmérettetésre. Érdekesség, hogy létrejött egy új csoport is, hagyományőrzők néven, valamint az egyik csapat meglepetéssel is készült, azaz nem tudtuk előre, hogy mit főznek – mondta Kaba Dorottya.  Hozzátette: a versenyen készült ételeket, köztük a nagygöncöt támogatói jegy vásárlásával kóstolhatják meg a résztvevők. 

Ezt követően az Ary Erzsébet Óvoda csapatától megtudtuk, hogyan is készül a Nógrádikum-díjas különlegesség. Mint mondták, a krumplit és a lisztet egy kis hagymás zsírral összekeverik, majd tesznek bele sót, és végül a közepébe darált tepertőt. Ezt követően egy nagyobb gombócot formálnak belőle, majd forró vízben kifőzik. Végül hagymás zsírral, tejföllel vagy sajttal tálalják, ki, hogyan szereti. 

Természetesen fesztivál lévén a kulturális program sem maradhat el, amit a szervezők úgy állítottak össze, hogy minél színesebb legyen, és ezáltal minden korosztály megtalálhassa a kedvére valót. A nap folyamán többek között fellép majd Varga Feri és Balássy Betty, Alee, valamint Soltész Rezső is. Emellett kézműves vásár és körhinta is várja az érdeklődőket. A fesztivál tűzijátékkal és utcabállal zárul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában