Szemét

2022.08.15. 06:50

Már Nógrád megye számos településen leadhatják a használt sütőolajat a helyiek

A természet és a jövő védelme érdekében egyre több Nógrád megyei településen fellelhető a használt sütőolaj tároló, amely által környezetkímélő módon válhatnak meg a lakosok a káros háztartási hulladéktól.

Nagy Orsolya

Szabó Mihály, Palotás polgármestere mutatja a gyűjtőt. Archív fotó.

Forrás: Nool

Veszélyes hulladéknak minősül a használt sütőolaj, hiszen az rendkívül ártalmas a környezetre. Éppen ezért az önkormányzatok megyeszerte csatlakoztak ahhoz a programhoz, amely során biztonságos módon válhatnak meg a lakók a használt olajtól.

Vanyarcon nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, így nem volt kérdés, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Szabó Sándor, a falu polgármestere kifejtette, hogy a hivatal udvarán található a tároló, így a helyiek abba – PET palackokba, vagy befőttesüvegekbe zárva  – tehetik a használt sütőolajt. Az így összegyűjtött hulladékot 100 százalékban újrahasznosítják, bioetanolt készítenek belőle.

Mint mondta, minden önkormányzatnak élnie kellene ezzel a lehetőséggel, mert így tehetünk valamit a környezetünkért, ráadásul az olaj a vízbe és a földbe kerülve rengeteg kárt okoz.

Több helyen is jól működik

Mátranovákon két ponton is gyűjtik a használt sütőolajat.

Bodor Ernőné, a község polgármestere korábban úgy fogalmazott, hogy a rendszert működtető cég ingyenesen biztosítja a tárolóedényt, és annak elszállításáról szintén térítés nélkül gondoskodik. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy jól működik ez az akció.

Hugyecz Ádám, Nőtincs polgármestere a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: mivel kistelepülésnek számítanak, így elég volt nekik egy tároló, amely a hivatal udvarán van elhelyezve.

– Nálunk volt a környéken először ez az akció, és a tapasztalat azt mutatja, hogy népszerű, hiszen rendszeresen hozzák a használt olajat a helyiek. Amikor megtelik a tároló, az önkormányzat szól a cégnek, és kiürítik, havonta hozzávetőlegesen egyszer – közölte Hugyecz Ádám.

Hozzátette: nagyon jónak tartja az akciót, hiszen így nem szennyezik a lakosok a környezetet, és persze a sütőolaj is újra lesz hasznosítva.

Mindenki közös érdeke

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere néhány hónapja a közösségi oldalán számolt be a hírről, miszerint a város is csatlakozott a programhoz. Ezáltal a településen két helyen adhatják le a lakosok a használt olajat és zsiradékot.

Mint írta, közös érdekük, hogy szelektíven gyűjtsék ezen anyagokat, hiszen együtt kell megvédeni a környezetet és a gyermekek jövőjét.

Szabó Mihály, Palotás polgármestere kiemelte, hogy a hivatal udvarán bármikor leadhatják a lakosok a káros háztartási hulladékot, akár hétvégén is.

– Körülbelül kéthavonta szállítják el, és a helyiek körében elég népszerű. Örültek annak, hogy egy újabb környezetvédő szolgáltatást biztosítunk a számukra. Ez az akció nagyon jó, hiszen így az emberek nem öntik ki az olajat, és nem szennyezik a talajt, vagy a csatornát – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint ezzel a kezdeményezéssel egy újabb lépést teszünk azért, hogy megóvjuk a Földünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában