Pékség

2022.08.17. 11:24

Bajban a nógrádi pékek, folyamatosan dagad a kenyér ára

Egyre több pékség kénytelen bezárni kapuit Nógrád megyében is a drágulás miatt, sokan pedig a költséghatékonyságra törekednek. A kenyérár azonban várhatóan tovább emelkedik majd, így sokan inkább otthon sütik meg a pékárut.

Nagy Orsolya

A pékségekben kénytelenek árat emelni, hogy kiadásaikat fedezni tudják

Forrás: Pexels

Nehéz helyzetben vannak szűkebb hazánk pékségei a rezsi, az üzem- és az alapanyagok áremelkedése miatt.

Szó Dániel, a salgótarjáni kézműves pékség vezetője elmondta, hogy nem könnyű most a pékségeknek, már most lehet érezni a válságot, sokan próbálnak spórolni.

– Mivel mi kézműves kenyeret árulunk, így az nálunk 1500 forint körül mozog, míg az ipari kenyér 1000 forintért kapható. Azt, hogy ősztől mi lesz, nem lehet tudni, de várható, hogy sokan befognak zárni. Vannak olyan üzletek, ahol elavult a technológia, nincsenek megfelelő gépek, így nem tudják fenntartani magukat és sorra tönkremennek – közölte Szó Dániel.

Hozzátette: nehéz kitermelni a költséget, hiszen nagyot nőtt az üzemanyag és a rezsi ára is, de az alapanyagok – egyebek mellett a vaj és a liszt – beszerzése is drágább lett. 

Egyre drágul a kenyér szerte a megyében
Fotós: Török János / Forrás: Délmagyarország

Mint mondta, ők is átfognak alakulni és igyekeznek hatékonyabban működni majd. Kevesebbet fog üzemelni az autójuk, vagy a lámpák mindenhol le lesznek kapcsolva, ahol éppen nincs szükség rájuk.

– Szerencsések vagyunk, mert több lábon állunk, de elég bizonytalan most minden. Szinte napról napra lehetne árat emelni, de a vendégeket nem szabad így terhelni, hiszen akkor elpártolnak. Ahol nem zárnak majd be, ott biztosan lesznek leépítések és arra fognak törekedni, hogy költséghatékonyabban működjenek – emelte ki Szó Dániel.

Romhányi Patrik, az egyik berceli pékség vezetője közölte, hogy nem könnyű a mai világban a pékségeknek, hiszen mindennek felment az ára, növekedtek a kiadások is.

– Drasztikusabb áremelkedés lesz nálunk is. Utoljára júliusban módosítottam árat, de azokat körülbelül szeptember elejéig tudom tartani. Jelenleg a kenyér ára változó, nálunk 720 forintba kerül egy kilogramm, de van, ahol már most közel 1000 forint. Pár hónap múlva pedig már akár 1000 forint fölé is rúghat – közölte a vezető.

Portálunk információi szerint az elmúlt hetekben több Nógrád megyei pékség is bezárta kapuit.

Nem csak a pékáruk, a sütemények is egyre drágábbak:

Otthon készítik a pékárut - Sokan úgy döntöttek, hogy költséghatékonyabb, ha otthon, maguk készítik el a pékárut. Kövendi-Sándor Alexa kazári lakos pár hónappal ezelőtt sütötte meg élete első kenyerét. – Szerencsére nagy sikert aratott a családban, mindenkinek nagyon ízlett. Azóta már többször is sütöttem, sokat fejlődtem és otthon is nagyon örülnek az új hobbimnak. Nem kérdés, hogy már csak azt a kenyeret esszük, amit én sütök – mesélte Kövendi-Sándor Alexa. Elárulta, hogy pár alkalommal már péksüteményt is készített sikerrel, így például saját kakaós csigát és túrós buktát is kínál már a családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában