Gazdi

2022.09.26. 10:23

Megkezdődött a salgótarjáni kolóniák bontása, de kérdéses a hátrahagyott állatok sorsa

Az egykor bányászkolóniaként működő Forgách Antal úton bontást végeznek, mivel az ott lévő épület állapota nem fenntartható. A Forgách-telepi kolóniákban élők a beruházás idejére a város más részein található önkormányzati bérlakásokba költöznek át, állataikat azonban nem vihetik magukkal. A helyi állatvédőket elkeserítő látvány fogadta a helyszínen.

Gubányi Patrik

Sok kutya maradt a bontásra ítélt helyszínen, sorsukért aggódnak az állatvédők

Forrás: Facebook/Mancs Menedék Állatvédő Egyesület

A 2021-es áthelyezési önkormányzati javaslatban olvasható, hogy tavaly augusztusban az épület műszaki állapotát felmérték, és megállapították, hogy a tetőszerkezet hullámos, a szarufák és a cseréplécek meghajoltak, néhol pedig repedés nyomai észlelhetők. A téli hónapokban ez különösen veszélyes, mivel egy nagyobb hóeséstől a tető beszakadhat. A teherhordó homlokzati falakról a vakolat egy része lehullott, a téglák ­közötti kötőanyag több helyen mállik és pereg, valamint a kinti illemhely padlója beszakadt. 

– Az önkormányzat múlt héten aláírta a vállalkozási szerződést a kivitelezővel, mely területet már át is adták a vállalkozónak. A Forgách-telepi kolóniákban élők a több mint egymillárd forintos beruházás idejére a város más részein található önkormányzati bérlakásokba költöztek át, ezek bérleti díja azonban jóval több, mint a kolónialakásoké – írja az önkormányzat legfrissebb előterjesztésében, melyet csütörtökön tárgyal a közgyűlés. Mivel a magasabb komfortfokozatot az érintettek nem tudják megfizetni, így a javaslat szerint az érintetteknek csak az általános rezsiköltségeket kellene megfizetni az ideiglenes bérlakásokban.

bontás, kolónia
Múlt héten megkezdték a kolóniák elbontását 
Forrás: Facebook/Mancs Menedék Állatvédő Egyesület

E kijelölt bérlakásokba a nagyobb testű állatok nem vihetők, így azokat kénytelenek a kiköltöző lakók menhelyre adni. A bontás múlt héten elkezdődött, ezt megelőzően a Mancs Menedék Állatvédő Egyesület a kolóniák felé vette az irányt, s elmondásuk szerint megdöbbentő látvány fogadta őket a helyszínen. A telepen sorsukra hagyott kutyák és macskák sorakoztak, akik láthatóan éheztek és szomjaztak, így megetették őket. Az alapítvány tart attól, milyen sors vár az elárvult állatokra.

macska, bontás, állatvédők
Sok macska és kutya hátramaradt
Forrás: Facebook/Mancs Menedék Állatvédő Egyesület

Érdeklődésünkre elmondták, a macskákat elhozták, a kutyák közül pedig kettőt tudtak megmenteni. Az ott maradt négylábúaknak keresik a megoldást, mivel többet nem tudnak befogadni, de addig is biztosítanak számukra eledelt és vizet. 

A salgótarjáni önkormányzat a Nool.hu érdeklődésére közölte: a kiköltözők kisállatait – a szokástól eltérően – a Salgó Vagyon Kft. beengedi az átmeneti időszakra biztosított önkormányzati bérlakásokba. A nagyobb háziállatokat viszont nem, az ő elhelyezésükre felajánlottuk, hogy a társaság térítés ellenében elhelyezi az állatokat a telephelyén és gondoskodik róluk.

– Nem gondoljuk, hogy magánszemélyek önként vállalt és tartott állatairól az önkormányzatnak kellene gondoskodnia. A szociális városrehabilitációs projekt az ott lakók számára jó, többrétű lehetőség. Úgy gondoljuk, annyi elvárható, hogy az onnan átmenetileg kiköltözők gondoskodnak saját állataikról – tették hozzá.

kutya, állatvédők
Az állatvédők megetették a négylábúakat
Forrás: Facebook/Mancs Menedék Állatvédő Egyesület

 

Az állatvédők a helyszínre készülnek

A Mancs Menedék Állatvédő Egyesület önkéntesei a Facebook-oldalon közölték, hogy óriási összefogásra van szükség. 

– Sokak előtt ismeretes, hogy bontják Salgótarjánban a Forgách Antal telep kolóniáit. Rengeteg megkeresést kapok, hogy az ott lakók nem tudják hova vinni az állatkáikat. A lebontás megkezdődött! Nagyon sok állat maradt gazdi és fedél nélkül! Egyedül képtelen vagyok ezt a helyzetet megoldani, ezért összefogásra lenne szükség! – írták. Hozzátették: aki szeretne segíteni a magára hagyott állatokon azt várják szeptember 27-én 17 órakor a helyszínen, hogy  feltérképezzék a helyszínt és megpróbálják kitalálni a lehető legjobb megoldást az ott maradt állatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában