Takarékosság

2022.10.05. 11:36

Energiaválság: négynapos munkahetet vezet be a diósjenői önkormányzat

Az energiaválság miatt jelentős takarékossági intézkedéseket hozott a diósjenői önkormányzat. Október 15-től, a fűtési szezon kezdetétől a polgármesteri hivatalban bevezetik a négynapos munkahetet, illetve összevonják az irodákat, és csak az épület egy részét fűtik. Emellett a többi önkormányzati fenntartású intézményben is jelentősen korlátozzák a gázfogyasztást.

Lászlók Judit

A tervek szerint a fűtési szezon végéig tart majd ez a munkarend a településen

Forrás: Shutterstock

Mint ismert, az orosz-ukrán háború okozta energiaválság miatt az önkormányzatok is nehéz helyzetbe kerültek. Ez alól szűkebb hazánk egyik legnagyobb települése sem kivétel, ahol jelentős takarékossági intézkedéseket vezetnek be október 15-től.

– A fűtési szezon kezdetétől a polgármesteri hivatalban bevezetjük a négynapos munkahetet egészen a fűtési szezon végéig. A hivatali dolgozók hétfőtől csütörtökig dolgoznak majd, a pénteki nap munkaóráit pedig ezekre a napokra elosztottuk – mondta el portálunknak Székely József Ede. A nagyközség első embere hozzátette: – Emellett a polgármesteri hivatalban összevonjuk az irodákat, így az eddigi helyett csak az épület mintegy 35 százalékát fogjuk használni. Korábban teljesen más célra már beszereztünk hálózsákokat, amelyeket most át is adunk a hivatali dolgozóknak használatra, azért, hogy a munkavégzés ideje alatt a lábukra, derekukra csavarva melegen tartsa a kollégákat.

A polgármestere kifejtette, hogy az önkormányzat – minden intézményét beleértve – éves 1,5-1,6 millió forintos gázszámlái a korlátozások nélkül 20 millió forintra is rúghatnak, ezért igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni a költségeket.

– Az óvodát és bölcsődét teljesen átállítjuk faaprítékos fűtésre. Eddig napközben fűtöttünk ezzel az anyaggal, délután és hétvégén pedig gázkazán működött. Az idősek napközi otthona hatórás nyitvatartással fog működni, emellett felmértük, hogy ebben az épületben mely helyiséget tudjuk nélkülözni, így azokat lezárjuk, és a csak a feladatellátáshoz szükségesek maradnak nyitva. A zajló beruházásainknak köszönhetően a sportöltözőben decembertől hősszivattyú biztosítja majd a meleget, míg az épülő orvosi rendelőre és Ágnes-fürdőházra, valamint az önkormányzat gazdasági kiszolgáló létesítményeire mintegy 100 kilowatt kapacitású napelemeket telepítenek két héten belül. A művelődési házat bezárjuk, és csak temperált fűtést alkalmazunk. Mindössze a mikulás-, illetve a karácsonyi ünnepségen nyitjuk ki az intézményt – mondta Székely József Ede.

Hangsúlyozta továbbá, hogy ez a nehéz időszak rendkívüli intézkedéseket követel, ezért a közvilágítás korlátozásával kapcsolatban is tájékozódnak. Ennek működtetése ugyanis eddig 7 millió forintba került, a mostani árnövekedéssel számolva azonban ez a szám elérheti a 49 millió forintot, vagy még annál is többet. Éppen ezért hamarosan közvélemény-kutatást végeznek a lakosok körében, amiben az önkormányzat javaslatokat tesz majd a közvilágítás részleges korlátozásának a módozataira is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában