Megtévesztés

2022.10.05. 13:50

Mások életével játszanak azok a nógrádiak, akik hamis bejelentést tesznek

Szabálysértésnek minősül a szándékosan megtévesztő bejelentés, ami szankciókat vonhat maga után, így például pénzbírságot. Ennek ellenére időről időre Nógrád megyében is előfordul, hogy hiába vonulnak ki a mentők és a tűzoltók egy-egy helyszínre.

Nagy Orsolya

Emberéletekkel játszanak azok, akik a segélyhívót arra használják, hogy álhíreket jelentsenek be

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Olykor fölöslegesen riasztják szűkebb hazánk tűzoltóit és a mentőket, de még a rendőrséghez is érkezik hamis bejelentés. Ez pedig több veszélyt is hordoz.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy a szándékosan megtévesztő jelzések szabálysértésnek minősülnek, így fizetési kötelezettséget vonhatnak maguk után. Ez pedig nem csak elzárással, de akár több százezer forintig terjedő pénzbírsággal is büntethető.

– Ezek a bejelentések azért is veszélyesek, mert lehet, hogy ez idő alatt máshol, valós esetnél van szükség a tűzoltókra, ráadásul a vonulásnak költsége is van. Legyen szó akár egy balesetről, vagy égő házról, ahol néhány másodperc is sokat számít, hiszen előfordulhat, hogy emberéletet veszélyeztet az eset – közölte Kapás Márton.

Azok, akik megtévesztő jelzéseket tesznek, bele sem gondolnak, hogy a tűzoltókat adott esetben akár egy életmentés helyszínéről késleltetik az álhír miatti fölösleges vonulásokkal (képünk egy gyakorlat során készült!)
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool 

Hozzátette: idén eddig 18 szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére.

A mentők is sokszor hiába vonulnak egy-egy helyszínre

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője kiemelte, hogy az indokolatlan hívások három csoportra bonthatók. Az egyik, amikor a mentőt hívó személy valójában jóindulatú, csak éppen túlbecsüli a problémát. A másik, amelyik szintén segítő szándékú, amikor például a bejelentő meglát valakit az utcán feküdni, de nem megy oda hozzá, hanem azonnal mentőt hív. Ilyenkor sokszor mire kiérkeznek a mentők, már nincs ott az illető. A harmadik csoportba pedig azok a hívások tartoznak, amikor rosszindulatú a telefonáló, és szándékosan szeretné megtéveszteni a mentőszolgálat munkatársait.

A szóvivő kiemelte, hogy sokszor ilyenkor nem a mentők a célpontok, ugyanis lehet, hogy az illető a szomszédjára haragszik éppen, és felhívja az éjszakai órákban a szakembereket, hogy felébresszék őt. Ilyenkor azonban lehet, hogy a rohamkocsira máshol van szükség, ahol tényleg baj van. Ráadásul arra is volt már példa, hogy fiktív balesethez mentőhelikoptert hívtak, amely különösen magas költséggel jár.

Szándékos megtévesztés során a mentőszolgálat közveszély okozása címen szabálysértési eljárást indítványoz, aminek komoly pénzbüntetés is lehet a következménye.

mentő, mentőszolgálat, mentős, sziréna
A mentőket Nógrád megyében szerencsére ritkán riasztják álhírek miatt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Győrfi Pál a Nool.hu érdeklődésére elárulta, hogy Nógrád megyében ebben az évben, több mint 18 ezer esetben riasztották a bajtársakat. Rosszindulatú vaklármával azonban szerencsére ritkán találkoznak, de indokolatlan hívások, rosszul felmért helyzetek naponta előfordulnak.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóferense korábban hangsúlyozta, hogy a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, amely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után. Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak.

Hazudtak arról, hogy ég az iskola

Kapás Márton elmondta, hogy szeptemberben több hamis bejelentés is érkezett a katasztrófavédelemhez. Így például arról érkezett jelzés, hogy Mátraszelén ég az általános iskola épülete.

Hozzátette: a műveletirányító ügyelet az esethez összesen öt járművet riasztott: egy-egy egységet Bátonyterenyéről és Pétervásáráról, két tűzoltóautót pedig Salgótarjánból, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembereit is a helyszínre vonultak.

A sajtószóvivő felidézte, hogy Mátraszelére elsőként a rendőrség munkatársai értek ki, akik megállapították, hogy nincs tűz a jelzett helyen. Ezután a vonuló tűzoltóautókat visszafordították, csak az esethez legközelebb lévő bátonyterenyei egység ment ki az iskolához. Kiérkezésüket követően, az épület átvizsgálása után ők sem találtak tüzet, vagy arra utaló nyomot.

Szeptember 16-án Salgótarjánban is a tűzoltókkal szórakozott valaki. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az illető azt hazudta, hogy teljes terjedelmében ég a lakása Salgótarjánban, a Rákóczi úton. A kiérkező egységek viszont sem tüzet, sem füstöt, vagy bármi egyéb, korábbi tűzre utaló körülményt nem találtak a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában