Hit

2022.11.27. 06:55

Legfontosabb a béke az adventi napokban, vallja Marti József bujáki esperesplébános

Az első adventi gyertya meggyújtásával megkezdődik országszerte, így Nógrád megyében is az ünnepekre való készülődés, amelynek legfontosabb üzenete idén, hogy mindenki megtalálja a békességet.

Nagy Orsolya

Marti József esperesplébánossal beszélgettünk a karácsonyt megelőző időszakról és az ünnepekről, továbbá a gyertya színeinek a jelentését is megosztotta olvasóinkkal

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

Elérkezett advent első vasárnapja. Ez alkalomból Marti József esperesplébánossal beszélgettünk az ünnepi időszakról.

– Az adventi gyertyagyújtás a karácsonyra való készületünket jelenti, és nagyon szemléletes formában, hiszen egyre több gyertyát gyújtunk meg a koszorún, szimbolizálva ezáltal azt, hogy a fény hogyan növekszik a karácsony ünnepéhez közeledve. Ezen túlmenően azt is megjeleníti, hogy egyre több fény lesz ebben a világban, míg be nem köszönt Jézus Krisztus születésének a napja, aki elhozta az igaz hit világosságát erre a Földre – emelte ki Marti József. 

Hozzátette: az első gyertya meggyújtása az adventi időszak kezdetét jelzi. Ekkor szokás koszorút venni és megszentelni azt. Ilyenkor kezdjük el ünnepélyesen az adventi készületünket, amelyet napjainkban már nemcsak egyéni, hanem közösségi formában is megtehetünk, hiszen egyre több településen fordítanak gondot arra, hogy összejöjjön a lakosság a közös adventi koszorú körül, és együtt hangolódjanak a karácsony méltó megünnepelésére.

Az esperes kifejtette azt is, hogy a mostani ünnepre való hangolódáskor a legfontosabb az, hogy reális módon álljanak hozzá az emberek a készülődéshez.

 – Sok, akár belső elvárást is el kell engedni, így például azt, hogy ugyanolyan színvonalon szeretnék megünnepelni a karácsonyt, mint korábban. Amennyiben már az elején képesek vagyunk szakítani ezzel, és helyette az egészen meghitt értékekre helyezzük a hangsúlyt, akkor talán még bensőségesebb és meghittebb lehet az ünnepünk. Ha azonban ebből nem vagyunk hajlandók engedni, akkor nehézséget és kellemetlenséget okozunk, hiszen belevonszoljuk magunkat olyan dolgokba, amelyek igazából talán sosem tartoztak hozzá az ünnep lényegéhez – emelte ki az esperes.

 Példaként említette, hogy Jézusnak a születése is nagyon egyszerű éjszaka volt, és nem baj az, ha az idei karácsony is az lesz.

Marti József hangsúlyozta azt is, hogy a legfontosabb érték ebben az időszakban a békesség, amely karácsonyi üzenet is egyben, hiszen a betlehemi pusztában az angyali üzenet is úgy szólt: dicsőség a magasságban Istennek és békesség a Földön a jóakaratú embereknek!

Mint mondta: ennek az üzenetnek a második része most rendkívül aktuális. Sosem szabad elfelejteni, hogy a béke nem feltétlenül a külső körülményektől függ. Amennyiben tudjuk erősíteni magunkban, akkor képesek leszünk arra is, hogy ezt erősítsük családunkban, környezetünkben, munkahelyünkön, és ezáltal mindenki a maga módján, az egész világban. Akkor talán karácsony üzenete megmutatkozik a valóságban is, és nemcsak egy angyali szózat lesz, amely elhangzott kétezer évvel ezelőtt, hanem olyan valami, amely ma is rendkívül fontos lenne az egész emberiség számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában