Horgászat

2022.11.29. 16:17

Európai vizeken is rekordnak számít a Maconkán partra emelt lapátorrú tok

Mint arról korábban beszámoltunk, a napokban új, faj szerinti abszolút tórekord és új országos rekord született Maconkán. Újabb érdekesség derült ki a példányról.

V. E.

A rekordfogás egy baráti csukafogó versenyen akadt horogra

Forrás: Facebook | Maconkai-víztározó és tórendszere

Néhány napja a Maconkai-víztározó és tórendszere partján megtartották a hagyományoknak megfelelően november végén esedékes, idényzáró házi csukafogó versenyt, amelyen az egyesületi munkát segítő horgászok mellett a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) munkavállalói, és tisztségviselői vettek részt. E megmérettetés során a Rekord-tó déli oldalán sikerült az egyik horgásznak, név szerint Bódi Zsoltnak egy 143 centiméter hosszú, és 86 centiméter kerületű lapátorrú tokot a szákba terelnie. A hal a mérlegen 31,47 kilogrammot nyomott.

Dr. Dérer István, a BSHE elnöke a portálunk érdeklődésére elmondta: nem csupán a hazai vizekben számít a fenti fogás kivételesnek, hiszen azzal – mint azt nemrég megtudták – új európai horgászrekordot is sikerült felállítani.

– Ez az ősi halfaj Észak-Amerika vizeiben, elsősorban a Mississippi folyóban őshonos. Maconkára kísérleti jelleggel kerültek több mint tíz évvel ezelőtt, azonban a mai jogszabályi környezetben már nem lennének telepíthetők. Akkor úgy gondoltuk, hogy e halak biztos érzékenyek lesznek a környezeti hatásokkal szemben, de mint kiderült, tévedtünk, ugyanis kifejezetten könnyen alkalmazkodtak az itteni életfeltételekhez. E tokfélének nagyobb méretben már se természetes ellensége, se ismert betegsége nincs. Érdemes azt is tudni róluk, hogy állóvízi körülmények között nem lehetséges a szaporodásuk. Ezek a halak jellemzően planktonokkal táplálkoznak, emiatt kifejezetten ritkán akadnak horogra, éppen emiatt is különleges a minapi fogás – fejtette ki dr. Dérer István. 

Elárulta, ők vezetik Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, amely jelenleg több mint 46 ezer rekordfogást számlál. Azok közül – bő egy ezrelék – mindössze 56 a kifogott lapátorrú tokok száma.

– A horgásznapokkal felszorozva ez azt jelenti, hogy egy lapátorrú tok kifogására hozzávetőleg akkora az esély, mint egy négyes találatot megjátszani az ötös lottón. Ugyanakkor a napokban partra emelt rekordpéldány egyértelműen egy telitalálatos szelvénynek felel meg – hangsúlyozta a BSHE elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában