Szakképzés

2023.02.03. 14:12

Mindig nyitva áll a salgótarjáni oktató ajtaja az építész diákok előtt

Tóth Tibor 2016 óta a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Stromfeld Aurél Technikum főállású oktatójaként vezeti be a tanulókat az építészeti szakma rejtelmeibe.

V.E.

Tóth Tibor a technikusképzésről is részletes tájékoztatást adott

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Teheti mindezt úgy, hogy a katedrára lépés előtt szakmabeliként vértezhette fel magát gyakorlati ismeretekkel. Tudását örömmel osztja meg diákjaival, akik előtt azután is nyitva áll az ajtaja, hogy a fiatalok elballagtak az alma materükből.

Tóth Tibor 1988-ban lépett pedagógusi pályára a Kós Károly Építőipari Műszaki Szakközépiskolában. Az intézmény kilenc évvel később beolvadt a helyiek által csak GT-nek nevezett középiskolába, amelyet napjainkban már NMSzC Stromfeld Aurél Technikumként ismerünk. A műszaki szakközépiskola megszűnése után Tóth Tibor közel 19 éven át dolgozott szakmájában építészként. Emellett az ábrázoló geometria fortélyaira óraadóként tanította a fiatalokat egészen 2016-ig, amikor is főállású oktatóként visszatért a katedrára. Elmondása szerint végérvényesen.

Szakképzés, Salgótarján, Tóth Tibor
Diákjai körében, tervrajzok felett
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

– Már fiatalon érdekelt az építészet, a házak tervezése, ellentétben a gépészettel, ami kevésbé vonzott. Egyéb terület pedig nem igazán jöhetett szóba, mivel abban az időben ezt a két szakmát lehetett a megyeszékhelyen szakközépiskolában tanulni. A pályafutásomban már említett közel húsz éves kitekintés előnyei mind a mai napig a javamat szolgálják, hiszen ez idő alatt rengeteg szakmai gyakorlattal tudtam felvértezni magam – árulta el az oktató, majd rámutatott, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak mindig elmondja: építészetre mindig szükség lesz, hiszen az emberek már az őskortól kezdve fedelet akartak a fejük fölé, valahol élni, lakni akartak. Véleménye szerint emellett az általános iskolások számára szintén motiváló erővel bírhat az ösztöndíj is, ami az első két évben valamivel több, mint nyolcezer forint. Ezt követően azonban a diák tanulmányi átlagától függ az összeg, ami meghaladhatja akár az 50 ezer forintot is.

Ágazati alapvizsga után jöhet a technikusi képzés

A Stromfeld ötéves építőipari ágazatán magasépítő technikus képzésre jelentkezhetnek a tanulók, akik az első két évben ágazati alapképzésen vesznek részt. Annak végére a tizedik évfolyam kijárása után ágazati alapvizsgával tesznek pontot. Ezután a technikum következő három, gyakorlatorientált évét az érettségi és a szakmai vizsgák zárják.

– Az építőipar mindig változik, megújul, illetve a technika is folyamatosan fejlődik, nekünk pedig lépést kell tartanunk ezekkel az eseményekkel. Emellett szeretnénk családias környezetet teremteni a tanulóink számára, éppen ezért sok közös programot szervezünk. Mozizással, kiállításokkal, szakmai kirándulásokkal, esetleg gyárlátogatásokkal próbáljuk a diákokat motiválni, illetve az érdeklődésüket felkelteni és fenntartani – mondta Tóth Tibor, aki azt is elárulta, hogy a törekvéseik eredményeként egyre több fiatal jelentkezik a képzésre. Abban bíznak, hogy ennek köszönhetően előbb-utóbb akár egy évfolyamon két osztályt is el tudnak majd indítani az építőipari ágazaton. Az oktató emellett azt is aláhúzta, hogy ebben a szakmában a fiúk mellett a lányok is megtalálhatják a számításaikat. Végül hozzátette, hogy a legtöbb volt diákja pályafutását nyomon követi, és az iskola elvégzése után is nyitva áll az ajtaja a fiatalok előtt, ha segítségre szorulnak.

Karriert és továbbtanulási lehetőséget egyaránt kínál a képzés

Tóth Tibor az NMSzC Stromfeld Aurél Technikum életében nem csak oktatóként, hanem a munkaközösség vezetőjeként is szerepet vállal. Azt is elárulta, hogy milyen öröm számukra, amikor a képzés sikeres elvégzése után tanulóik könnyen megállják a helyüket az építőipar világában.

– Van, aki egy nagy cégnél előkészítőként, mások a kivitelezés terén, és akadnak, akik irodai munkavégzés során hasznosítják a tanultakat. Később pedig, miután a Stromfeldtől kapott stabil alapjaikat kibővítették szakmai tapasztalatokkal, akár építésvezetőként is elhelyezkedhetnek. Így építik tovább saját karrierjüket, és öregbítik iskolánk hírnevét – mondta Tóth Tibor, hozzátéve: a másik lehetőség, hogy a tanulók tovább tanulnak, ami szintén nagy jelentőséggel bír. Mint fogalmazott, a gimnáziumot végzett hallgatókhoz képest óriási előnnyel indulnak a stromfeldes diákok, hiszen ők éveken keresztül tanulnak például ábrázoló geometriát, statikát, vagy épp szilárdságtant. Ők az előtanulmányaiknak köszönhetően sokkal könnyebben veszik ezeket az akadályokat az egyetemen vagy a főiskolán, míg a volt gimnazista társaik rendszerint megszenvednek a szakmai tárgyakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában