Panoráma

2023.02.06. 20:37

Különleges kilátókból csodálhatjuk a nógrádi tájat (fotók)

Szűkebb hazánk csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. Az erdők, a dombok és a völgyek kirándulásra csábítanak, a kilátók pedig tökéletes pihenést és páratlan panorámát biztosítanak a turistáknak.

Gulyás Edina

Nemrég Bátonyterenye határában, a Sulyom-hegyen épült egy kilátóhely a kormány támogatásával

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Prónay családról nevezték el a kilátót

Romhány határában, a Kecske-kő tengerszint felett 421 méteres magasságban fekvő csúcsán az Ipoly Erdő Zrt. 2017-ben építtetett kilátót. A környéken egykor birtokos és szakszerű erdőgazdálkodást folytató Prónay családról elnevezett építmény 23 méter magas. Az erdészeti társaság honlapja szerint a környező tölgyerdő fölé magasodó építményről zavartalan kilátás élvezhető, szinte teljes körpanorámával.

A Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, a Kecske-kő 421 méter magas csúcsán épült 2017 őszén
A Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, a Kecske-kő 421 méter magas csúcsán épült 2017 őszén
Forrás: Facebook/Prónay kilátó

Nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység, keletre a Szanda vár, a távolban a Karancs és a Mátra vonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái húzódnak. Látható innen a Naszály-hegy, valamint a Pilis- és a Visegrádi-hegység csúcsai is. 

Prónay-kilátó
Lenyűgöző a panoráma a kilátóból
Forrás: Facebook/Prónay kilátó

A látogatottság mérésére az Ipoly Erdő Zrt. automata számlálót is elhelyezett az építményen. Ennek adatai szerint a látogatottság a következőképpen alakult: 2018-ban 4 ezer 942-en, egy évvel később már 5 ezer 292-en, 2020-ban 8 ezer 545 látogató, 2021-ben, 12 ezer 725-en, tavaly pedig 10 ezer 853 kiránduló gyönyörködött a kilátó tetejéről a táj szépségében. 

A szügyi polgármester kezdeményezésére épült

Szügyben a Dudáska domb tetején van a település közigazgatási területének legmagasabb pontja. Valaha állt itt egy kilátó, amelynek már csak a roncsai maradtak meg. Frenyó Gábor polgármester azonban mindig is lelkes erdőlátogató volt, az ő kezdeményezésére húztak fel 5 évvel ezelőtt egy új építményt a régi helyén.

– Mivel ehhez a területhez közel található Nógrád megye legnagyobb leánykökörcsin állománya, így a védett növény nevét viseli a kilátó, ami nagyon népszerű nem csak a helyiek körében. Itt vezet el ugyanis a Mária út, így a zarándokok is szívesen keresik fel útjuk egy állomásaként azt – fogalmazott Frenyó Gábor, aki arra is kitért, hogy az építmény felújításra szorul, ugyanis abba a vashüvelybe, amely a lábakat tartja, hangyák költöztek, és a faanyag egy részét elfogyasztották. 

Korábbi fotónkon Frenyó Gábor mutatja a 265 méter magas Dudáska-hegyen álló Leánykökörcsin kilátóból a környéket
Korábbi fotónkon Frenyó Gábor mutatja a 265 méter magas Dudáska-hegyen álló Leánykökörcsin-kilátóból a környéket
Forrás: Nool archívum

Mint mondta, pályázati támogatást nyertek a felújításra, ami idén elkészülhet. A kivitelezés idejére a kilátót majd lezárják, addig azonban látogatható. A tervezők megvizsgálták és úgy ítélték meg, hogy statikailag nem veszélyes. 

Tenyerén hordoz a kilátó

Szintén szűkebb hazánkban található az ország talán egyik legkülönlegesebb kilátója, ami Felsőtold és Hollókő között helyezkedik el, az Országos Kéktúra útvonalán. A fából készült, tenyér formájú építményt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Egyesület felkérésére Csíkszentmihályi Benjámin készítette el 2020 novemberében.

A Kéz-kilátó egy igazán különleges, kezet formáló, fából készült alkotás a Cserhátban
A Kéz-kilátó egy igazán különleges, kezet formáló, fából készült alkotás a Cserhátban
Forrás: Nool archívum

A nem mindennapi, természetes anyagokból összeállított alkotásra rengetegen voltak kíváncsiak akkor, amikor megnyitották a nagyközönség előtt. Népszerűsége azóta sem csökkent, napjainkban is sokan felkeresik.

– Hétköznapokon is vannak látogatók, hétvégente azonban még nagyobb az érdeklődés, akár ötvenen is megpihennek a fából készült tenyéren túrájuk során és gyönyörködnek az eléjük táruló látványban – fogalmazott Németh Gergely, a kilátót megálmodó egyesület tagja.

A Kéz-kilátóról páratlan panoráma tárul a kirándulók elé
A Kéz-kilátóról páratlan panoráma tárul a kirándulók elé
Forrás: Nool archívum

– Nagyobb rongálással nem találkoztunk, de sokan karcolják bele az alkotásba a nevüket és a dátumot, amikor itt jártak. Egy-egy darabot akár el is tesznek emlékbe a faanyagból, így folyamatosan kezelni kell a kilátót. A szemetet is rendszeresen szedni kell a területről – tette hozzá Németh Gergely. 

Csodálatos a panoráma a Sulyom-hegyről

Nemrégiben Bátonyterenye határában, a Sulyom-hegyen épült egy kilátóhely, amelynek ötlete már korábban felmerült a városvezetésben, a megvalósításhoz egy Belügyminisztériumi pályázat biztosított forrást.  

Sulyom-hegy kilátó Bátonyterenye
Hétköznapokon is többen választják, hogy felgyalogolnak a Sulyom-kilátóhoz
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– A kilátópont műszakilag már átadták, azonban további fejlesztéseket tervezünk. Egy információs táblát, vagy asztalt helyeznénk el, ami a környező dombok és hegyek nevét ismertetné, továbbá szeretnénk a 64 vármegye kopjafáit kiállítani a gyalogút mentén – tájékoztatott Nagy-Majdon József polgármester.

Sulyom-hegy kilátó Bátonyterenye
Kétségtelenül csodás panoráma tárul elénk a Sulyom-hegy tetején álló kilátóból
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hozzátette: – A látogatottságot mutatja, hogy a közösségi média felületén sokan osztják meg az itt készült, lélegzetelállító panorámát bemutató fotókat. Hétvégente, vagy akár hétköznap délutáni programként is többen választják, hogy felgyalogolnak ide családostul. Az elsődleges cél az volt, hogy a tájba illeszkedő kilátópontot hozzunk itt létre, ami sikerült is. 

Sulyom-kilátó Bátonyterenye
A kilátón terveznek még néhány fejlesztést
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool
Sulyom-hegy kilátó Bátonyterenye
A Mátra lankáit is megcsodálhatjuk
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában