Ügyészség

2023.02.07. 15:42

Vádat emeltek a részegen balesetező nógrádi sofőr ellen

Egy 48 éves nógrádi férfi ellen emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség, aki korábban úgy ült volán mögé, hogy alkoholt fogyasztott, és személyi sérüléssel járó balesetet okozott.

Nool

A vád szerint a férfi tavaly október 7-én a kora esti órákban két utasával autózott egy nógrádi község belterületén. Az utazás előtt elfogyasztott alkohol hatása miatt túllépte a megengedett sebességet, s mivel túl gyorsan ment, így egy menetiránya szerint jobbra ívelő útkanyarulatban áttért a szemközti forgalmi sávba, majd lehaladt az útról és az útmenti füves vízelvezető árokba hajtott – tért ki a részletekre a Nógrád Vármegyei Főügyészség. Hozzátették, a balesetben mindkét utas nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a jármű megrongálódott.

– A baleset a vádlott ittassága miatt következett be, aki megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint járművet csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Az ügyészség ezért a büntetlen előéletű vádlottal szemben vádiratában pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabását, valamint a 20.660 forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta – fogalmazott hírportálunkhoz eljuttatott közleményében az ügyészség. Kiemelték, a Büntető Törvénykönyv szerint a bíróságnak kötelező eltiltania a járművezetéstől azt, aki ittas vagy bódult állapotban vezetett.

Súlyos következményeket von maga után az ittas vezetés

A főügyészségtől megtudtuk, hogy az akár többszázezer forintos pénzbüntetésen és több éves eltiltáson túl is súlyos következményei vannak az ittas vezetésnek. Egyrészt az eltiltott sofőr csak költséges és időigényes utánképzés után kaphatja vissza a jogosítványát az eltiltás letelte után, ám ha balesetet is okozott, a kötelező felelősségbiztosítást szabályozó jogszabály szerint a biztosító az általa a károsultnak kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az ittas vezetőtől 5 millió forint értékhatárig. Kiderült azt is, hogy a saját autójában keletkezett kár megtérítésére kötött casco biztosítás ugyanakkor egy fillért sem fizet, ha a sofőr ittas volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában