Elsősegély

2023.06.05. 13:49

Sebesültek hevertek Salgótarján belvárosában – mutatjuk, mi történt (fotók)

Sebesültek hevertek hétfőn Salgótarján belvárosában, szerencsére azonban nem történt katasztrófa. Az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét szervezte meg a Magyar Vöröskereszt.

Gulyás Edina

Az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét szervezte meg a Magyar Vöröskereszt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Idén már 51. alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt az országos elsősegélynyújtó versenyt, amelynek Nógrád megyei döntőjét tartjuk hétfőn Salgótarjánba. Azon két kategóriában mérettetik meg magukat az indulók, általános és középiskolás diákok bizonyíthatják tudásukat – hangsúlyozta köszöntőjében Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója.  Hozzátette: a kategóriák első helyezettjei a szeptemberben Szolnokon megtartott országos megmérettetésen képviselhetik megyénket.

Mint mondta: az elsősegélynyújtás ismerete nem csak ezen a rendezvényen fontos. Annak ugyanis a mindennapokban is hasznát veszik a fiatalok, akár életet is menthetnek a felkészülés során megszerzett elméleti és gyakorlati tudással.

Kőhalmi Tímea, a megyei szervezet munkatársa arról számolt be, hogy kilenc csapat indult, Salgótarjánból és Balassagyarmatról is érkeztek a versenyre. Két általános iskolás és hét középiskolás diákokból álló csoport mérte össze tudását.

– A városban aktív és pihenő állomásokat rendeztünk be, mindegyik helyszínen a mentőszolgálat munkatársai pontozták a csapatokat – ismertette a szakember, aki azt is elmondta, hogy az aktív állomásokon különböző feladatokkal találkoztak a versenyzők. Volt erősen vérző beteg, hasi és mellkasi sérült, lőtt seb is, de egy tömeges baleset helyszínét is szimulálták. Minden évben van a megmérettetésen újraélesztés, hiszen ez olyan fontos tudás, amit minden versenyzőek ismernie kell. A pihenő állomásokon pedig a társszervek, a rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem tartott játékos bemutatót.

A Gagarin iskola négy fős csapata – Danyi Dorka, Szakács Tímea, El-Nader Omár és Kárpáti Dominik – már szeptember óta készül a megmérettetésre, az intézményben dolgozó védőnő közreműködésével. Danyi Dorka kifejtette: öt éve vesz részt elsősegélynyújtó foglalkozásokon, az ott tanultakat már a mindennapok során is tudta alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában