Programajánló

2023.06.08. 19:56

Záporoznak Nógrádban a hétvégi programok – szinte végeláthatatlan a lehetőségek tárháza

Ki sem látszik majd szűkebb hazánk a programokból hétvégén. Nógrád településen az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen az élet a végeken, ládaderbi futamokon „száguldhatnak” a versenyzők Csesztvén, míg Zagyvarónán a mozgásra fókuszálnak. Somoskőben, a Park Partyn finomságok készülnek, Mátranovákon fesztivál hangulat uralkodik majd, Taron pedig központ szentelő ünnepséget tartanak.

Veres Edina

Gasztronómiai különlegességek is várják majd az érdeklődőket

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Éjszakai megfigyelés során ismerkedhetnek az élővilággal 

Éjszakai élővilág megfigyelésen vehetnek részt az érdeklődők június 9-én, pénteken 20 és 22 óra között a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont területén. Az esemény közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint az éjszakai fények csalogató hatással vannak a rovarokra. Ezt a jelenséget kihasználva figyelhetik meg az érdeklődők a látogatóközpont éjszakai rovarvilágát, sőt, némi szerencsével denevérrel is találkozhatnak majd. A bejegyzésben arra is felhívták a szervezők a figyelmet, hogy a rendezvény ugyan ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Új helyszínen, más névvel rendezik meg a nógrádi „összecsapásokat”

Nógrádi história – élet a végeken címmel szervezi meg hagyományőrző programját Nógrád település június 10-én, szombaton. Mint arról portálunk is beszámolt: idén balesetveszély miatt lezárták a Nógrádi várat, amely így nem adhat otthont a nyolcadik Nógrádi Várjátékoknak sem. Emiatt a több ezer látogatót vonzó, a Nógrádi Értéktárban is szereplő eseményt a helyi önkormányzat egy új helyszínen, a sportpályán rendezi meg, ami ugyanakkor indokolttá tette a program névváltoztatását is. A 11 órakor tartott megnyitó után a Nógrádi história – élet a végeken névre keresztelt ingyenes esemény résztvevői viselet-, hangszer- és tűzfegyver bemutatót tekinthetnek meg. A hagyományőrzők 15 óra 30 perckor vívják meg csatájukat, majd egy órával később a gyerekek zoknigombóc csetepatéja zajlik majd. Az országos hírnévnek örvendő „összecsapásokat” követően 17 órától a Maszk Bábszínház Szamárcsel nevű előadása kínál majd kikapcsolódási lehetőséget a látogatóknak, a programot végül a Keleti Szél Zenekar fellépése zárja majd 19 órakor.

Színes programok és pályázati eredmények kerülnek terítékre a gyermek vadásznapon

Idén ismét megrendezi a gyermek vadásznapot a VKE Diana Vadászhölgy Klub Nógrád Megyei Szervezete. Az eseménynek a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont ad otthont június 10-én, szombaton 9 órától. A helyszínen a fiatalokra egyebek mellett ügyességi játékok, íjászat, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és kutyás bemutató is vár. Emellett a program során derül majd fény az idei fotó- és rajzpályázat eredményeire is.

Mozgással töltik meg a délutánt Zagyvarónán

Sportos délutánt tartanak Zagyvarónán, a Bátki József Közösségi Házban június 10-én, szombaton. A intézmény közösségi oldalának tájékoztatása szerint az esemény látogatói 13 órától egészségügyi szűréseken vehetnek részt a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete tagjainak köszönhetően, majd 14 órakor aerobikkal indulnak a sportos programok. Emellett pilates gyakorlatok is várják majd az érdeklődőket, míg a gyerekek számára tollaslabdával, pingponggal, és hulahoppal készülnek a szervezők. Az érdeklődők 15 órától egy Kagami-ryú önvédelmi bemutatót is megtekinthetnek.

Fókuszba kerül a nevetés a balassagyarmati előadáson

A vidámságé lesz a főszerep a Gyarmati Színkör június 10-i, szombati programján 18 órától. A Balassagyarmat Városháza nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint a Fókuszban a nevetés című ingyenes előadásnak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad majd otthont.

Programok sokaságával varázsolnak fesztivál hangulatot Mátranovákra

Fesztiválhangulat tölti majd be június 10-én, szombaton a mátranováki Jaj-rétet. A Május 1. Művelődési Ház és Könyvtár közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a Feszt Novák nevű esemény 14 óra 30 perckor nyitja meg kapuit. Ezután az érdeklődők Kovácsovics Fruzsina gyermekműsorát tekinthetik meg, azt követően pedig Kabai Alex zenés előadása biztosítja a jó hangulatot. Természetesen a helyi óvodások, a Fekete István Általános Iskola diákjai és a Mante Néptáncegyüttes tagjai is kedveskednek műsorral a közönségnek. A tombolasorsolás után a Two Kids formáció lép színpadra, végül 21 órától B. Tóth László biztosítja majd a jó hangulatot. Az ingyenes eseményre kilátogatók mindemellett megannyi kísérőprogramra is lelhetnek a Jaj-réten. Így például délelőtt kispályás focitorna, 13 órától rendőrségi bemutató kezdődik, míg 14 órakor megnyílik a kézműves alkotók és termelők utcája. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a helyi makramé szakkörön készült alkotásokat bemutató kiállítást is, míg a kicsiket gyermekprogramok várják.

Nemzetközi ínyencségek készülnek a főzőcsapatok baráti találkozóján a somoskői Park Partyn

Egy igazi Park Party során tartanak baráti találkozót a főzőcsapatok a Somoskői Látogatóközpontban június 10-én, szombaton. A karancslapujtői Duci Csapat Egyesület immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi bográcsos és tárcsás ételek főzőversenyét, illetve a házi süteményekkel való megmérettetést. A csapatok által készített tájjellegű ételeket zsűri értékeli majd. A program 9 óra 10 perckor kezdődő hivatalos megnyitóján Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Baksa Sándor karancslapujtői polgármester, valamint Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke köszönti a megjelenteket. A délutáni programok között szerepel például lovasbemutató és csergetés 15 órától, később pedig jó ebédhez szól majd a nóta. A sütő- és főzőverseny eredményeire 16 órakor derül fény, amely után a zenés színpadi produkcióké lesz a főszerep. A közönség operaénekeket hallhat Tóth-Beeri Szilvia előadásában, táncdalokat pedig Majnekné Erika tolmácsolásában. Ezután az érdeklődők a Duci Csapat Apáca Show című műsorát tekinthetik meg 18 óra 20 perctől, később a Pilinyi Vegyeskar zenél, végül a napot a Liberated Force zenekar rock koncertje zárja.

Akár fék és kormány nélküli tákolmányok is derbizhetnek Csesztvén

Ládaderbi futamon mérhetik össze gyorsaságukat a „sebesség” szerelmesei június 10-én, szombaton 10 órától Csesztvén. A település honlapján és közösségi oldalán is közzétett tájékoztatás szerint a programon három – gyorsasági, vicces beöltözős és gyerek – kategóriában nevezhetnek az indulók. Ez utóbbi futamra a nyolc évnél idősebb fiatalok nevezhetnek szülői felügyelettel. A résztvevők fék és kormány nélküli tákolmányokkal is nekivághatnak a pályának. A megosztott tájékoztatásból továbbá kiderült az is, hogy a derbit Lőcse Attila, a Titan Angels Motorsport és Szabadidő Szervező Egyesület elnöke rendezi a csesztvei önkormányzat támogatásával.

Színes programokkal ünneplik a könyvet és a könyvtáros szakmát Salgótarjánban

A 94. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó programok is kikapcsolódási lehetőséget kínálnak majd Salgótarjánban június 10-én, szombaton. Mint arról portálunk már beszámolt, a Balassi Bálint Könyvtár június 8. és 10. között megannyi színes eseménnyel kapcsolódik a könyvtárosok egyik legkiemelkedőbb szakmai rendezvénysorozatához. A zárónapon, azaz szombaton 10 órától a Családi mókatár kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt kikapcsolódási lehetőséget a salgótarjáni bibliotékában, ahol játékok, mesék, robotika, arcfestés, meglepetés és ajándék is vár a fiatalokra. Emellett a Rónafalui Fiókkönyvtárban 11 órától A kis Ida virágai címmel tavaszi meseolvasással és virághajtogatással készülnek a látogatók számára.

A szellemiségnek állított központot szentelnek fel a tari Buddha Parkban

A tari Buddha Parkban egész napos szabadtéri programok keretében avatják és szentelik fel a Szkíta és Magyar Szellemiség Kőrösi Csoma Sándor Központját június 11-én, vasárnap. Mint arról korábban már beszámoltunk: a 10 órakor kezdődő szabadtéri megnyitó után szakrális templomszentelést, majd ostormenetet tartanak, amit ünnepélyes szakrális zászlóavatás és -felvonás, illetve díszsortűz követ. Az esemény során egy tibeti opera előadást is megtekinthetnek a résztvevők, akiket később a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes szórakoztat majd. Emellett a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatóján túl harcművészek szemléltetik majd, hogy mennyire bánnak jól a karikás ostorral. A Szkíta Templom 14 órától lesz látogatható, az érdeklődők 15 óra 20 perctől Szabó Sándor zenei koncertjén vehetnek részt, amely Az Ősök szentelő üzenete címet viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában