Létrehozva: 2022.07.07.
Módosítva: 2022.07.07.

Egymásnak estek a háziasszonyok a lekvár miatt: kell vagy sem ez a hozzávaló?

Sorra érnek a finom gyümölcsök, ezerrel tombol a lekvárszezon. Ahány ház, annyi szokás. Van viszont egy apróság, amin nem tudnak megegyezésre jutni a háziasszonyok.

Mindenkinek van jól bevált, tuti receptje a lekvárfőzésre. Sokan még a nagymamájuktól kapott útmutatás szerint készítik – de van, aki az újabb módszerekkel teszi el a gyümölcsöt télire. Az egyik ilyen a pektin vagy a dzsemfix használata, és a kérdésen újra és újra egymás torkának ugranak a háziasszonyok: ugyanis az egyik tábor szerint teljesen felesleges a lekvárba önteni, a másik azt mondja, így kevesebb ideig kell főzni a gyümölcsöt.

A sárgabarackba általában nem kell pektin. Fotó: Pixabay.com

Lekvár vagy dzsem?

Hazánkban a legrégebbi tartósítási módszer a lekvárfőzés, melynek során némi cukorral addig főzzük a frissen szedett, alaposan kiválogatott és megmosott gyümölcsöt, míg magától be nem sűrűsödik. A hosszú főzési idő miatt a víztartalom elpárolog, így kapjuk meg a kívánt állagot. Eredetileg a cukrot a tartósítás miatt adták hozzá, de akár teljesen el is hagyható, vagy helyettesíthető édesítőszerekkel. A lényeg: lekvár az, amit sokáig főzünk, és magától sűrűsödik be. Ezzel szemben a dzsemeket csak pár percig főzik, és valamilyen anyaggal zselésítik. Ez általában pektin, vagy a dzsemfix, ami a hagyományos lekvárfőzés híveinél rendre kicsapja a biztosítékot.

Kell vagy sem dzsemfix hozzá? Fotó: Pixabay.com

Pontosan mire jó a dzsemfix?

Többfélét lehet ebből a termékből kapni, de alapvetően a gyors sűrítés miatt választják a háziasszonyok. Általában pektin van benne, bizonyos változataiban cukor és tartósítószer is lehet, és a főzési idő a forrástól számítva 3-5 perc. Akik rendszeresen használják, vagy pektint tesznek a lekvárhoz, azt mondják, hogy a rövidebb főzési idővel több vitamint tudnak megőrizni a gyümölcsökből, és ezáltal egészségesebb lesz a lekvár. Hogy ez mennyire igaz, az kérdéses, hiszen néhány vitamin már a forráskor lebomlik, mások pedig a pár perces főzés alatt. Az viszont tény, hogy a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök rostjai jobban megmaradnak, így intenzívebb lesz az ízük a dzsemben. Legtöbbször olyan gyümölcsöknél használják a főzéshez, amiknek rengeteg leve van: a meggylekvár vagy az őszibaracklekvár például csak brutálisan hosszú főzési idővel készülhetne el pektin vagy dzsemfix nélkül – ez pedig hamar meglátszana a gáz- vagy villanyszámlán is.

 

A legtöbbször nincs rá szükség

A legtöbb gyümölcs természetes módon is tartalmaz pektint, elég csak a sárgabarack héjára gondolni, ami segít sűrűsíteni a lekvárt. Az idei aszályos évben pedig még inkább igaz, hogy a gyümölcsök kevésbé lédúsak, így sokkal rövidebb főzési idő alatt is besűrűsödnek a lekvárok, mint a csapadékosabb években. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban