Fotók

2022.05.17. 19:30

Az amerikai Bíbor szívet és más katonai kitüntetéseket is csodálhatunk

Nyolcvankét katonai kitüntetés látható a kaposvári helyőrségi klubban. Gobányi Sándor nyugdíjas alezredes páratlan gyűjteményében számos ország katonai elismerését tekinthetik meg az érdeklődők.

Góz Lilla

Az egykori Kapos Bázis Repülőtér kommunikációval megbízott tisztjének nyolcvankét katonai elismerésből álló tárlata kedden nyílt meg a kaposvári helyőrségi klubban. 

– Ezerféle történet kapcsolódik a kitüntetések megszerzéséhez, volt, amelyiket külföldön szolgáló katonáktól kaptam, de vásároltam is – mondta a nyugdíjas alezredes. Hozzátette: a szalagok általában nemzeti színűek, a kitüntetések ötvösművészeti remekek, amelyek készültek zománc, aranyozott, bronz, ezüst vagy fém kivitelben. Kiemelte: némelyik elismerés hivalkodó is. – Az egykori Felső-Volta (ma Burkina Faso) kitüntetése nyakba akasztható és Afrika gazdagságát mutatja – mondta a gyűjtő a különleges darabról. 

Fotók: Lang Róbert

Egy 1914-es, első világháborús német kitüntetést is megcsodálhatunk. – A kereszt alapú elismerést adományozták a legtöbbször, és ez volt a legnépszerűbb – tette hozzá Gobányi Sándor. – Aki ezt viselte, arról mindenki tudta, hogy jó katona. Megjegyezte: a kitüntetést később újraalapították 1939-ben, a közepére horogkereszt került. Virág Zoltánné nyugállományú őrnagy elmondta: a tárlatot a Honvéd Szakszervezet Nyugállományú Tagozat Somogy Megyei Alapszervezete szervezte a honvédelem napja alkalmából. 

Még a nadrágokon is volt kitüntetés 

Gobányi Sándor gyűjteményében észak-koreai érem is található. – A katonák ruháin három sorban voltak elismerések, még a nadrágokon is volt egy-egy kitüntetés – mesélte a gyűjtemény tulajdonosa. – Ha ezektől még életükben megszabadultak valamilyen oknál fogva, akkor halállal sújtották őket. 

Egy bíbor szív is található a kitüntetések között, amelyet még George Washington alapított 1782-ben. Egy nyugállományú amerikai alezredestől kapta Gobányi Sándor az aranyozott szív alakú érmet. Az elismerést a szolgálatteljesítés közben megsérültek vagy posztumusz kaphatták a katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában