Fotók

2022.05.18. 18:39

Mindenki előtt nyitva áll a Mérnökök és Építészek Háza

Nincs külön mérnöki és építészi munka, mert a házak közös munkával készülnek, ezért a somogyi Mérnökök és Építészek Háza nyitva áll mindenki előtt – hangzott el a két kamara közös, új székházának szerdai avatóján Kaposváron.

Kovács Gábor

Rendhagyó kezdeményezéssel fogott össze a Somogy Megyei Mérnöki Kamara és a Somogy Megyei Építész Kamara még 2020-ban, hogy közös székházba költözhessenek. Önerőből, mindenféle pályázati forrás nélkül valósították meg a beruházást. Előbb 30 millió forintból megvásárolták az egykori takarékbanki épületet a Teleki utcában, majd két év alatt még 30 millió forintot költöttek az átépítésre. Az eredmény egy 280 négyzetméteres, modern épület kialakítása lett, ahol a rokon szakmák művelői találkozhatnak. 

– A közös székház új távlatot nyit a két szakma képviselőinek együttműködése előtt, mert rendszeres továbbképzésekre nyújt lehetőséget – mondta ifj. Lőrincz Ferenc, a Somogy Megyei Építész Kamara elnöke. 

Az épületet Patak Norbert, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara mutatta be a megnyitón megjelenteknek, akik között ott volt Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara országos elnöke méltatta az országban ritkaságszámba menő összefogást. 

– Az utóbbi időszakban kedvező folyamatok indultak el a területi kamaráknál, ennek keretében saját tulajdonú irodaházak készültek Debrecenben és Győrben is, de mind közül a kaposvári iroda a legnagyobb és a leggazdaságosabban kialakított – mondta Wagner Ernő, okleveles építőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara kaposvári származású országos elnöke.  

Érdekesség, hogy Szita Károly is a megyei mérnöki kamara rendes tagja, így ő is avatóbeszédet mondott. Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy a mérnöki és építészi szakma egyaránt azért dolgozik, hogy az országban jobb legyen, és egy város gazdasága akkor erős, ha vannak szakemberei. Rámutatott, hogy míg korábban panelrengetegeket lehetett felhúzni, most a fenntarthatóság az építők és tervezők közös felelőssége. A kamarai alapítók közül megemlítette Papcsik Jenő és Kampis Miklós munkásságát. Az avatáson kamarai díjban részesült  Zanatyné Uitz Zsuzsanna energetikai szakmérnök, távfűtési üzemvezető, aki energetikai szaklapokba is publikál és előadásokat tart. A díjazott köszönetet mondva arról beszélt, hogy modern, környezetbarát távfűtési rendszert alakítottak ki Kaposváron, és a készülő zöldfűtőmű megkoronázza majd erőfeszítéseiket a megújuló energiaforrások minél nagyobb használatának terén. 

Érdekképviseletet látnak el

A kamara legfontosabb funkciója az érdekképviselet, mondta a megnyitón külön köszöntött Lucz Géza, aki korábban 16 évig alelnöke, és 4 évig elnöke is volt a Somogy Megyei Mérnöki Kamarának. A kamara nagy utat járt be azóta, hogy egy alulról építkező folyamat részeként Zamárdiban elhatározták, hogy létrehozzák az országos mérnöki kamarát, amely már 26 éve működik. Alapító tagként fontosnak tartja, hogy minél többen érkezzenek fiatalok a kamarai szervezetbe.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában