Videó+fotók

2022.05.24. 17:30

Egzotikus állatsimogatóvá változott az óvoda udvara

Különleges állatokkal ismerkedtek meg a kaposvári Gyakorló óvoda növendékei kedden délelőtt. A gyerekek egy szavanna varánuszt, skorpiót, pitont és boát is megnézhettek testközelből. Némelyik állatot kézbe vehették és lehetőségük volt arra is, hogy megsimogassák azokat.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang R.

– Az lenne a kérésem, hogy a boa hátsó felét simogassátok, ne a fejét. Azért, mert a fejében nagyon pici csontok vannak és ha ezek véletlenül eltörnek, akkor a kígyó nem tud majd táplálkozni – hívta fel a figyelmet Molnár Marcell, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) docense arra, hogyan kell helyesen megsimogatni az óriás kígyót. Az óvodások minden előírást betartottak, majd óvatosan hozzáértek a vörös farkú boához. – De szép puha a bőre – mondta csodálkozva az egyik kisgyerek.

Az óvodások az intézmény udvarán, több helyszínen ismerkedhettek meg a különleges állatokkal. A többféle hüllő mellett mongol futóegér, leopárd gekko, afrikai fehér hasú törpe sün, hegyi agáma, skorpió és mexikói axolotl is néhány órára vendége volt az óvodának. A gyerekek egyik legnagyobb kedvence azonban az afrikai származású szavanna varánusz volt. A négyéves, körülbelül 10 kilogrammos állatot Kelemen László magángyűjtő mutatta be a gyerekeknek. A varánusz hősiesen helytállt, hiszen jól bírta az óvodások kitartó simogatását. A hüllő a sok érintéstől is teljesen nyugodt maradt, a közelben lévő tyúkok és nyulak, melyek az óvoda udvarán nevelkednek, azonban felkeltették érdeklődését és a varánusz többször is kíváncsian indult feléjük. Kelemen László érdeklődésünkre elmondta, az egyébként teljesen nyugodt varánusz vélhetően azért vette az irányt a tyúkok felé, mert olykor-olykor csirkebelsőséggel is szokott táplálkozni.

Nagyné Zsilovics Tímea a MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájának vezetője elmondta: az egzotikus állatok napját azért szervezték meg, hogy a gyerekek megszeressék azokat az élőlényeket, amelyektől a legtöbb ember fél. Hozzátette, a gyerekekben ilyen korban még nincsen előítélet és azt szeretnék, ha ez később is így maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában