Hosszú várakozás

2022.05.29. 09:00

Feltorlódtak az autók a somogyi műszaki vizsgabázisokon

Egyre több somogyi autós jelentkezik műszaki vizsgára, a korábbi szabály szerint a koronavírus-járvány kapcsán korábban elrendelt moratórium júniusban lejár. A háborús veszélyhelyzet kedd éjféltől lépett életbe, s a szakemberek már szerdán várták az intézkedés részleteit. Megyénkben jelenleg 65 külső vizsgahely működik.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

– Nálunk most nagyjából húsz százalékkal többen jelentkeznek műszaki vizsgára, mint amennyien az utóbbi hónapokban regisztráltak – mondta szerdán ifj. Lengyel István, a kaposvári Uno Kft. vizsgabiztosa, aki egy nyolcéves dízel egyterűt vizsgáztatott. – A folyamat májusban erősödött fel, a héten is több olyan autós jött, aki a járvány alatt lejárt műszakival közlekedett. A kedd éjféltől életbe lépett háborús veszélyhelyzet részleteiről egyelőre nem tudok semmit, ám szerintem továbbra is sokan meg akarják szerezni a műszaki vizsgát. Egy ellenőrzés ugyanis felderíti a hibákat, s kiderül, hogy a gépkocsi alkalmas vagy sem a közlekedésre. 

Futóműhiba, fékprobléma, gondok a lengéscsillapítóval – a szakemberek a legtöbbször ezekkel szembesülnek a műszaki vizsgán. Ifj. Lengyel István szerint gyakori gond, hogy a gépkocsi-tulajdonosok nem fordítanak kellő energiát a rendszeres karbantartásra. Ráadásul egyre öregszik a somogyi járműpark, s az idős, sokat futott gépkocsiknál a meghibásodás esélye jóval nagyobb, mint a fiatalabb évjáratnál. Így nem meglepő, ha egy felkészítés a várt néhány tízezer forint helyett akár több százezer forintba kerül. A szakember hangsúlyozta: lehet, hogy kifizetődőbb havonta elvégezni egy-egy kisebb javítanivalót, mint halogatni a felkészítést, s egyszerre temérdek munkáért fizetni. 

– A korábbi rendelkezés értelmében a koronavírus-járvány miatt elrendelt moratórium június végéig tart – hangsúlyozta ifj. Lengyel István. – A közelgő határidő szorította az érintett autósokat, kirendeltségünkön pillanatnyilag 1,5–2 hetes előjegyzés van. Legközelebb június elején fogadunk új vizsgázókat. Bár az előírások változhatnak, szerintem alap, hogy egy gépkocsi kifogástalan állapotban vegyen részt a forgalomban. Korántsem biztos, hogy minden úrvezető képes eldönteni az autójáról, hogy műszakilag megfelel-e valamennyi követelménynek. 

Dolgos Zoltán, a Kapos Autó Kft. ügyvezetője közölte: rengetegen jelentkeztek május elejétől műszaki vizsgára, a forgalom ezen a téren csaknem 30 százalékkal nőtt. Olyan autósok is érkeztek, akik az utóbbi időben műszaki nélkül közlekedtek. Naponta 4–5 autót vizsgáztatnak, s aki most jön, azt legközelebb júniusban fogadhatják. 

 

Drága a bírság

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint veszélyhelyzet hiányában a gépkocsivezetők 40 ezer forintot pénzbírságot fizethetnének, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de a hat hónapot nem haladta meg. Amennyiben a műszaki fél évnél hosszabb ideje járt le, ám nem haladta meg az egy évet, akkor 50 ezer forint a tarifa, s több mint egyéves túllépés esetén 60 ezer forint a fizetnivaló. A helyszíni bírság összege 20 ezer, 25 ezer, illetve 30 ezer forint. A gépjárművek lejáró műszaki érvényessége esetében a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni. A járvány­ügyi veszélyhelyzet idején a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány annak érdekében, hogy a személyes találkozások számát csökkentse. Most szombattól június végéig a kormányablakok rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. 

 

Fotó: Muzslay Péter 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában