Nyári takarítás

2022.06.29. 09:00

Nem csak ürítik, hanem mossák is a kukákat Kaposváron

Városszerte mossák a kukákat Kaposváron. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói a társaságtól bérelt edényeket térítésmentesen tisztították meg, az ügyfelek saját tulajdonú edényeit pedig kérésre, néhány ezer forintért. Eddig közel százan kérték a kukák mosását városszerte.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Érkezik a kukásautó a Kanizsai utcába Kaposváron. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai miután kiürítették a gyűjtőedényt a tisztítást egy speciálisan erre a feladatra kialakított magasnyomású, illetve vegyszeres mosásra alkalmas géppel végezték el. 

A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói két héten át tisztítják a kukákat városszerte. Szilágyi Ádám, a vállalat ügyvezetője elmondta: a bérelt kommunális és szelektív hulladékgyűjtő edényeket térítésmentesen mosták ki, most pedig a lakosoknak is lehetőségük van a tisztíttatásra. – Egy 120 literes kuka mosása hatezer forintba kerül, a költségek mérettől függőek és három éve ugyanazon az áron kapják a lakosok a szolgáltatást – emelte ki az ügyvezető. Szilágyi Ádám hozzátette: eddig közel százan jelentkeztek a tisztítási akcióra, leginkább társasházak kérték a szolgáltatást, szeptemberben pedig újra lehet majd igényelni.

Forrás: Lang R

Gelencsér Erzsébet, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője elmondta: ajánlják, hogy a szemetet nylonzsákba tegyék a kukákba és fokozottan figyeljenek a gyűjtőedények higiéniájára a nagy hőségben. Azt tapasztalják, hogy nyáron megnő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. – Sok műanyagpalack kerül a kukákba, kérjük a lakosokat, hogy üresen és összenyomva tegyék ezeket a gyűjtőedénybe – emelte ki Gelencsér Erzsébet. Megjegyezte: évről évre nő a zöldhulladék mennyisége is, legutóbb egy hét alatt 200 tonna mennyiséget gyűjtöttek be a kukásautók. 

Legközelebb július 11-ei héten mennek házhoz a fűnyesedékekért, kisebb ágakért, levelekért. Kérik, hogy a boros, pezsgős üvegeket a gyűjtőszigetekhez tegyék a lakosok, városszerte nyolcvan ilyen található, amelyeknek pontos címe térképen a társaság honlapján megtalálható (www.khg.hu).

 

Hiányszakma lett a kukás szakma

Országszerte egyre nagyobb problémát okoz, hogy nem találnak munkatársakat a hulladékgyűjtő járművekre. A fővárosi agglomerációban elmaradt a szolgáltatás, vélhetően éppen a munkaerőhiány miatt. – Mi is keresünk folyamatosan megbízható rakodó munkásokat, átcsoportosítással és túlórával oldottuk meg, hogy egy esetben se maradjon el a szemétszállítás az illetékességi területünkön – emelte ki Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Megjegyezte: mind a rakódó, mind a sofőrök munkáját kiemelten bérezik a kaposvári vállaltoknál, közel a minimálbér kétszeresét kaphatják. – Átlagosan egy rakodó dolgozónk havonta 350 ezer forintot vihet haza, ennek ellenére nem jelentkeznek sokan kukásnak – mondta el Szilágyi Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában