Segíts, hogy megtaláljunk!

2022.07.04. 09:00

Rejtély az otthon, ha számtalan: Kampányt indított a posta közösen a mentőkkel

„Segíts, hogy megtaláljunk!” szlogennel indított kampányt a Magyar Posta Zrt. A társaság felmérése szerint ugyanis országosan minden hetedik házról hiányzik a házszám. A kezdeményezésben, amelyhez az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott, arra kérik az embereket, ellenőrizzék, hogy a lakásukon megtalálható-e a pontos címük.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A Magyar Posta gyűjtése szerint a Balaton-parti településeken Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonlellén, Balatonbogláron, Zamárdiban, a megye más részén Ságváron és Somogysárdon tapasztalták a legtöbb hiányosságot. A házakon nincsenek utcanevek és számok, a levélszekrények csaknem felén nincs, vagy nem olvasható a név, a csengő mellett az esetek több mint felében nincs kiírva név, vagy már olvashatatlan. A posta kommunikációs osztálya hozzátette, ahhoz, hogy a leveleket, csomagokat gyorsan és pontosan kézbesíthessék, szükség van a településen élők segítségére is. Arra kérnek ezért mindenkit, hogy ellenőrizzék lakásuknál, házuknál a címadatokat, mert ezzel nemcsak a postások tájékozódását, hanem a mentősök – sokszor életmentő – munkáját is segítik. 
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője lapunknak elmondta, a mentősöknek naponta csaknem 3000 címet kell megtalálniuk. Ezekre a helyekre a technika fejlődésével helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével könnyebben eljutnak, mint régen. A GPS azonban nem mindig pontos, ezért továbbra is fontos, hogy az emberek segélyhíváskor mindig adják meg a pontos címet. – Egy futár, aki pizzát visz ki és nem találja meg a címet, legfeljebb bosszankodik, ráadásul még az étel is kihűl – mondta Győrfi Pál. – A mentőknél azonban életek múlhatnak a gyorsaságon és vannak olyan esetek, amikor a másodpercek is sokat számítanak – tette hozzá az OMSZ szóvivője, aki azt is elmondta: már érzékelhető a kampány hatása, saját közösségi oldalán is többen jelezték, hogy pótolják a hiányzó házszámokat. 
Magyaregresen évekkel ezelőtt egységesítették az utcanévtáblákat és a házszámokat. Bodor Zoltán polgármester elmondta, a képviselő-testület 2019-ben döntött arról, hogy a településen található mind a 192 házra megveszi a számot. Ez akkoriban 650 ezer forintjába került az önkormányzatnak. – Nagyon sok jelzőtábla elkopott, kifakult vagy éppen nem is volt a házakon – emlékezett vissza Bodor Zoltán. – Ha esetleg mentőt kellett hívni a faluba, sok esetben nehezen találták meg az adott címet, ezért is volt fontos, hogy lecseréljük a régi jelzéseket. Az új utcanévtáblák fényvisszaverők, ezért baj esetén éjszaka is könnyen meg lehet találni a házakat – mondta a polgármester. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában