Fesztiválozási

2022.07.07. 16:15

Megnyitottak a porták, megnyitott a FALU fesztivál. Irány Szilvásszentmárton!

Két év kihagyás után újra megrendezik a FALU fesztivált Szilvásszentmártonban. Már az első napon igazi programkavalkád várta a látogatókat, este pedig a Bagossy Brothers Company ad koncertet.

Góz Lilla

Aki jót akar magának, felszáll a FALU buszára!

Fotó: Lang Róbert

Hatalmas FALU feliratú hungarocell betűket festettek budapesti festőművészek a látogatókkal. – Felkerül a templom, a tó egy kompozícióban és lehetőség van vásznakra is festeni – mondta el Fecsó Andrea, aki a kezdetek óta részt vesz a fesztiválon. Hozzátette: a mátraderecskei művésztelepen készült olajjal festett vászon képeiket is kiállították az egykori Domokos pajta épületében.

Forró pogácsa illata csalogatta a látogatókat az egyik szilvásszentmártoni portára. Sürögtek-forogtak a kaposvári Kinizsi Élelmiszeripari Szakközépiskola diákjai és dolgozói. – Újraélesztettük a száz éves kemencét, sütünk  benne pogácsát, perecet, langallót, aludttejes prószát és buktát is – mondta el Varga László, az iskola szakoktatója. Hozzátette: gyorsan fogynak forró finomságaik. – Ugyan nem vagyok pék tanuló, de szerettem volna én is részt venni a sütésben, így önként jelentkeztem – mondta el Kósa Kitti környezetvédelmi szakos diák, miközben a pereceket kente tojással. 

Egymást érték a képzőművészeti tárlatok. Szabó Károly, az egykori Színfolt Galéria tulajdonosa elmondta: huszonkettő festményt hozott el a fesztiválra, amelyek többségét somogyi alkotók készítették. A Zselici Alkotótábor művészei is bemutatkoznak a fesztiválon. Bene János elmondta: fotókat, kerámiákat, festményeket, karikatúrákat, textilmunkákat mutatnak be alkotóik. Gémesi Tamás lópatkókat, díszműtárgyakat készített kovácsműhelyében. 

Jakab Georgina tarot kártyákból jósolt a fesztiválózóknak. – Tudok segíteni kártyajóslással, ha valakinek valami elakadás van az életében próbálunk kiutat keresni, megnézzük, mit javasolnak az égiek és védelmező karkötőket, valamint rovásjeles hálaköveket is vásárolhatnak nálam – mondta el a jósnő. Lengyel Gábor a település polgármester elmondta: a koronavírus járvány miatt az elmúlt két évben elmaradt a fesztivál, de idén sikerült megszervezniük. Közel háromszáz programmal készültek a hozzájuk látogatóknak csütörtöktől vasárnapig. – Az itt élők lelkes lokálpatriótaként építették, szervezték a fesztivált, amelyben Szilvásszentmárton fejlődésének lehetőségét látják, bízunk benne, hogy minél többen pozitív élményekkel távoznak tőlünk vasárnap este – tette hozzá a polgármester. Lengyel Gábor megjegyezte: egy tágas jurtát is felállítottak a község szülötte, Lőrincz L. László mongolkutató, népszerű regényíró tiszteletére, akivel bárki találkozhat a fesztiválon. 

A koncertek és színházi előadások vasárnapig három helyszínen zajlanak: a Levendula színpadon, a Folk-völgyben és a Pajta Színtéren. A nyitó napon három erdélyi kötődésű fellépő szórakoztatta a közönséget: a Teddy Queen, a 4S Street, és a Bagossy Brothers Company.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában