Űrrepülés

2022.10.01. 13:58

Az igali törzskapitány írta alá az űrhajós felvételijét a vitézek közé

Érdemszerzők és egyenesági leszármazottak, köztük somogyiak tettek esküt, összesen 64-en, Szent Gellért emléknapján a belvárosi ferences templomban Budapesten, adott tájékoztatást erről az igali Bornemissza György somogyi törzskapitány.

K. G.

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Avattak még tiszteletbeli tagokat is, akiknek még bizonyítaniuk kell, hogy kardos vitézek lehessenek, tette hozzá. 
Évek óta igyekeznek gondoskodni az utánpótlásról, ezt jelzi az a tíz kadét, aki átveszi majd a vitézi zászlót és életben tartja a hagyományaikat. Posztumusz avatással tisztelegnek négy hősi halált halt magyar katonának. Bornemissza György javaslatára a vitézek névsorába felvették a segesdi temetőben nyugvó Farkas István magyar királyi századost, aki parancsnokként védte a hazai földet a második világháborúban az orosz és bolgár túlerővel szemben, fejtegette a törzs­kapitány, aki megemlítette, hogy örömmel és tisztelettel írta alá Farkas Bertalan, az első és máig egyetlen magyar űrhajós felvételi kérelmét. Bornemissza György találkozott Simon Stefánnal, aki Németországban az egyik vezetője a vitézi rendnek, és a nagyapja a 44-es gyalogezredben szolgált. Kitelepítettek leszármazottjaként sok segítséget nyújtott hazánknak, gyógyászati segédeszközöket, tűzoltóautót, mentőautót és autóbuszt hozott be az országba. 
A törzskapitány kitért arra, hogy Kaposváron és a megyében folytatódik a magyar hadi sírok rendbetétele, felkérte a sírköves mestereket, hogy segítsenek a kegyeleti adósság csökkentésében.

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában