Gyógyhatású milliók

2022.12.07. 09:09

Új orvosi eszközökkel tehermentesítik a megyei szakellátást

A fejlesztési program célja, hogy az ország kevésbé fejlett régióiban megerősödjenek a praxisok, valamint hogy az új, eddig hiányzó, a diagnózis felállításához elengedhetetlen eszközökkel tehermentesítsék a szakellátást.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az orvosok több mint hatvanféle eszközre pályázhatnak. Ezek között található kardiológiai, angiológiai, sürgősségi, különböző diagnosztikai és terápiás eszköz, valamint újraélesztő táskák, defibrillátorok és ultrahangkészülékek is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az egészségügyi rendszernek az elmúlt években több kihívással kellett szembenéznie és egyre inkább felértékelődik a lakóhely közeli alapellátás népegészségügyi és megelőző szerepe.

Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy Megyei elnöke lapunknak elmondta, az elmúlt években is sok eszközhöz jutottak hozzá a háziorvosi szolgálatok, azonban továbbra is fontosak és szükségesek az eszközvásárlást segítő pályázatok.

Hetvenen túliak, nem népszerű háziorvosnak lenni 

Dús István arról is beszélt, még mindig nagyon sok praxis betöltetlen a megyében. Az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint 24 háziorvosi körzetben nincsen doktor. Dús István hozzátette, egyre több az idős munkatársuk. Sokan már hetven­évesek is elmúltak, a fiatalok körében pedig egyáltalán nem népszerű a háziorvosi munka. Ehhez több más mellett elengedhetetlen a háziorvosok meglévő eszközparkjának korszerűsítése, fejlesztése és szükség van új készülékekre is, melyekkel növelhető a helyben elvégezhető vizsgálatok köre és száma.
 

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában